Pénz- és tőkepiac

Nem lélegezhetnek fel az autógyártók - A jelzáloghiteleseket védik a demokraták

Henry Paulson amerikai pénzügyminiszter úgy nyilatkozott: a Kongresszusnak jóvá kell hagynia a pénzügyi mentőcsomag második, 350 milliárd dolláros részének kifizetését.

Henry Paulson megfogalmazása szerint az októberben elfogadott 700 milliárd dolláros pénzügyi segélycsomag második részének kiutalása a pénzpiacok alapvető stabilitásának biztosítása érdekében szükséges. Az AP információi szerint a pénzügyminiszter a megválasztott elnök szakmai csapatával tárgyal majd a további lépésekről.

Korábban a pénzpiaci szektor már kapott egy ugyanilyen mértékű injekciót, az újabb támogatást részben az autóipar támogatására fordítják majd, ahogyan ezt Bush elnök korábban bejelentette. A támogatás 15 napon belül válik elérhető, feltéve, hogy a Kongresszus nem szavaz ezzel ellentétesen. Paulson kifejezte reményét, hogy elfogadják az újabb lépést, azonban a pénzügyminiszter döntése vélhetően komoly vitát vált majd ki. A demokraták már jelezték, hogy akár meg is akadályozzák az újabb kifizetést, amennyiben a kormány nem tesz további lépéseket a csődhelyzetben lévő jelzáloghitelesek megsegítésére.

"Nem kapják meg a pénzt, ha nem bizonyítják, hogy lényeges változásokat hajtanak végre a jelzáloghitel-gondokkal küzdő lakástulajdonosok érdekében." - szögezte le a pénzügyi bizottság elnöke. A pénzügyminisztérium egyelőre nem adott tájékoztatást arról, mikor küldik el a hivatalos felkérést a Kongresszusnak az újabb csomag elfogadtatásáról.

kongresszus demokrata Paulson
Kapcsolódó cikkek