Pénz- és tőkepiac

Bankrablás esetén is biztonságban van a pénzünk

Nem kell attól tartani, hogy a mostanában elszaporodó bankrablások veszélyezetnék a hitelintézet ügyfeleinek megtakarításait, nehéz anyagi helyzetbe sodorva ezzel őket.

A bankok ugyanis ez esetben is felelősséget vállalnak a náluk elhelyezett pénzért. „A pénzintézetek rablások, betöréses lopások ellen külön biztosítást is köthetnek, a kárt pedig ez esetben a biztosító fizeti ki” – mondta Kaszab Attila a K&H Biztosító nem-életbiztosítási üzletágának vezetője.

Némiképp más a helyzet a bankfiók széfjében tartott készpénzzel, értéktárgyakkal. A bankok külön szerződésben állapodnak meg a széfek bérlőivel, és az ott elhelyezett értékekre kártérítési limiteket határoznak meg, amelyből a bérlők kiválaszthatják a széfben őrzött értéktárgyaknak megfelelő nagyságrendű biztosítást.  „Ha tehát kirabolnak egy széfet, a tulajdonos kárát a széf bérleti szerződésében előre meghatározott limitig fedezi a biztosító.” – tette hozzá a szakértő.

Ha rabló az ügyfélnél lévő, éppen befizetésre váró készpénzt szerzi meg a támadás során, mielőtt a bank azt átvette volna, erre az esetre nem vonatkozik a bank biztosítása. Ha azonban a magánszemélyek lakásbiztosítása tartalmaz úgynevezett rablásbiztosítási fedezetet, az meghatározott limitig védelmet nyújt az ilyen esetekre is.

Életszerűbb az az eset, ha egy vállalkozás által szállított pénz kerül a rabló kezére. Azok a vállalkozások, amelyek rendszeresen szállítanak készpénzt a bankba, a vagyonbiztosításuk részét képező úgynevezett küldöttrablás biztosítással akár több millió forintot is biztosíthatnak.

Elkapták az egyik budapesti rablót

Elfogták azt a 44 éves férfit, aki hétfőn kirabolt Budapesten egy XI. kerületi, Bartók Béla úti bankot – jelentette be Nyerges Béla őrnagy, a Budapesti Rendőr-főkapitányság rablási osztályának vezetője. A bankrablót még csütörtökön reggel fogták el otthonában. A lakásán talált bizonyítékok alapján a rendőrség egy tavaly októberi, II. kerületi postarablással is meggyanúsította és vizsgálják, lehet-e köze más, a fővárosban elkövetett fegyveres rabláshoz. Az őrnagy elmondta: a férfihoz a tanúkihallgatások, adatgyűjtések és állampolgári bejelentések vezettek el.

széf biztosító Bank pénz kártérítés Kaszab Attila rabló bankrablás
Kapcsolódó cikkek