Pénz- és tőkepiac

Újabb forintgyengülési hullám jöhet, már 276 az euró

Ma délután 275,67 forintig gyengült a hazai deviza árfolyama az euróval szemben. A forint gyengülése mögött Tardos Gergely szerint több tényező húzódhat meg.

Egyrészt tegnap ismét csökkent a befektetők kockázati étvágya, estek a tőzsdék, ami jellemzően a forint gyengülését okozza. Erre utal az is, hogy több régiós deviza - a szerb dinár és a román lei is gyengült, azonban a zloty és a cseh korona inkább erősödött. Középtávon azonban fontosabbnak bizonyulhat, hogy az ipari termelési adat lényegesen gyengébb lett a vártnál, növelve annak a kockázatát, hogy a az eddig vártnál is erősebb lesz Magyarországon 2009-ben. Mint ismeretes, a KSH ma tette közzé, hogy az ipari termelés éves alapon 10 százalékkal csökkent novemberben az egy évvel ezelőtti szinthez képest, elsősorban a szűkülő külpiacok miatt. Az adat pedig csak tovább erősíti azt a képet, amiről a 2008. harmadik negyedévi és folyó fizetési mérleg adatok árulkodnak, miszerint a magyar gazdaság már a válság igazán komolyra fordulását megelőző utolsó időszakban is lényegesen rosszabb állapotban volt, mint ahogy azt gondolni lehetett.

Tardos Gergely szerint a válságot megelőző években a reálkonvergencia erősödő pályára állította a kelet közép európai pénzeket. Most erős a félelem, hogy a válság hatása ezekben az országokban az eurózónánál nagyabb recessziót - reáldivergenciát okoz, ami megtörheti a régiós devizák erősödő trendjét. Az OTP elemzői egy hónappal ezelőtt úgy gondolták, hogy reális és fenntartható 260-as euró / forint árfolyam, de mára erőteljesen megnőtt a kockázata egy ennél gyengébb árfolyamnak. Ehhez érdemben hozzájárul az, hogy a Magyar Nemzeti Bank elmúlt hónapokban gyors kamatcsökkentésbe kezdett. Tardos Gergely szerint az kedvező, hogy az MNB hétfőn nem vágott az alaprátán és továbbra is óvatosságot tart indokoltnak a jegybank részéről.

Tardos Gergely a forintot a régió sebezhetőbb devizái közé sorolja, amelynek fundamentálisak az okai, elsősorban a magas államadósság és a gazdaság gyenge állapota teszi törékennyé a forint árfolyamát. Az elemző szerint érdemes „szárazon tartani a puskaport”, mert az októberi erőteljes tőkekivonás és ezzel párhuzamosan egy forint elleni támadás bármikor megismétlődhet.

forint KSH GDP zloty Tardos gergely euró árfolyam
Kapcsolódó cikkek