Pénz- és tőkepiac

Tartsanak ki az OTP-s nyugdíjpénztártagok

A nyugdíjpénztári tagokat a következő hónapokban kiküldendő számlaértesítők szembesítik majd a tavalyi veszteségekkel, megtakarításuk elolvadásával.

Több lehetőség is van arra, hogy a pénztártagok forráshoz jussanak, anélkül, hogy realizálják eddigi veszteségeiket - hívták fel a figyelmet az OTP kasszák vezetői csütörtöki sajtótájékoztatójukon.

Várnagy Anikó, az OTP Önkéntes Nyugdíjpénztár ügyvezetője elmondta: tagjaik a számlaértesítőket az idén is megkapták az adóigazolással együtt (a határidő június vége), s ezt követően 360 tag döntött a kilépés mellett.

Az önkéntes kassza 248 ezer tagjából 2009 végéig 75 ezren érik el a 10 éves tagságot, vagyis ennyien vehetnék fel megtakarításukat annak adóvonzataival együtt. Hozzátette: a számlaegyenlegek 30-35 százaléka hozam, a többi tőkekövetelés. Négy-ötezren már régen kivehették volna a pénzüket, de érdemes volt pénztárban fialtatni a megtakarítást, mert nem kellett kamatadót fizetni utána.

Ha valaki most felveszi a megtakarítását, azonnal realizálja a veszteséget - figyelmeztetett Nagy Csaba, az OTP Magánnyugdíjpénztár ügyvezetője. Azt tanácsolta: akinek haladéktalanul pénzre van szüksége, inkább vegyen fel tagi kölcsönt vagy válassza az egyéni számla lekötést, így számlaegyenlege 50 százalékáig euró alapú hitelt vehet fel.

A előtt állók pedig - ha nem tudják kivárni, amíg a tőkepiaci helyzet javul, az egy összegű kifizetés helyett inkább válasszák a járadék szolgáltatást. Az OTP évi 3 százalék technikai kamatot kínál, amit mindenképpen megkap a pénztártag, ha pedig ennél nagyobb a hozam, azt fizetik ki.

Az OTP önkéntes kassza jelenleg 62 főnek folyósít járadékot. Várnagy Anikó szerint az idén enyhén emelkedett a szolgáltatást kérők száma, a januári 22 százalékos növekedés után februárban már kétszer annyian döntöttek erről, mint egy évvel korábban. Hozzátette: tavaly február óta felhívják a szolgáltatást kérők figyelmét a piaci folyamatokra, arra, hogy egyenlegük az előző év végihez képest csökkent.

A jelenlegi helyzetben nem szabad kiszállni vagy portfoliót váltogatni - hangsúlyozta Nagy Csaba -, ha pedig mégis erre kényszerül valaki, figyelje, hogy az egyes portfoliók egységnyi elszámolóárai mikor közelítenek egymáshoz. A különböző pénztárak esetében azonban az árfolyamok a választható portfolió különböző indítása miatt nem összevethetők - tette hozzá.

A magánkassza ügyvezetője felhívta a figyelmet: a pénztári veszteségek mindenhol nagyok, az osztrák nyugdíjalapok például átlagosan 13, a svédek átlagosan 21 százalékot estek, de az utóbbiak esetében egyes eszközosztályokban 40,3 százalékos vagyonvesztés is előfordult. hirdetés A sajtótájékoztatón kiderült: az ügynökök a pénztári szférában is gondot okoznak azzal, hogy megfelelő tájékoztatás nélkül viszik egyik pénztárból a másikba a tagokat.

A Stabilitás Pénztárszövetség elképzelései szerint be kellene vezetni egy kiegészítő adatlapot, amelyen az ügynökök tájékoztatnák az átlépőket egyebek között az elbocsátó és a befogadó pénztárak teljesítményéről, és ezt aláírásukkal is hitelesítenék. Nagy Csaba a tervezett adómódosításokról szólva úgy vélekedett, hogy a cafeteria rendszer megadóztatásakor azt is meg kellene vizsgálni, ez hogyan hat a többi rendszerre. Már a tavalyi módosítás is csökkentette a munkáltatói befizetéseket, sok nagy munkáltató emiatt a plafonösszegig csökkentette hozzájárulását.

Várnagy Anikó szerint az önkéntes pénztári befizetések átlagosan 80 százaléka a munkáltatóktól származik. Az OTP pénztárnál kisebb, 50-60 százalék a munkáltatói befizetések aránya, mert több nagy munkáltató elvárja, hogy a dolgozók maguk is takarékoskodjanak - mondta.

OTP önkéntes kassza veszteség nyugdíjpénztár megtakarítás válság
Kapcsolódó cikkek