Pénz- és tőkepiac

Államosíthatják a Bank of Americát és a Citigroupot

Tőkeemelésre kényszeríthetik az amerikai pénzügyi szabályozó hatóságok a jövő héten napvilágra kerülő banki stresszteszt eredménye alapján az amerikai hitelintézeteket – írja a The Wall Street Journal.

Közülük a legnagyobb eszközértékű Bank of Americáról (BoA) és a sorban harmadik Citigroupról azonban kevesen hiszik, hogy képesek lennének magánforrás bevonására, sőt több milliárd dolláros veszteség leírását várják tőlük.

Ma tartja közgyűlését a BoA, ahol várhatóan a részvényesek többsége megpróbálja elmozdítani a társaság vezérigazgatóját, Kenneth D. Lewist. Hasonló sors várhat Vikram Panditra is, aki a válság kirobbanásakor vette át a stafétabotot a Citinél.

Ha egyébként a közgyűlések nem teszik meg, akkor valószínűleg a kormány mozdítja el a banki felső vezetőket, ugyanis a szükséges tőkeemelés legvalószínűbb forgatókönyve az lehet, hogy az állami tulajdonban lévő elsőbbségi részvényeket közönséges részvényekké alakítják át, s így az állam válik többségi tulajdonossá a hitelintézetekben.

A két bank eddig együttesen 90 milliárd dolláros forráshoz jutott az adófizetők pénzéből.

Citigroup Vikram Pandit BoA Kenneth D. Lewist Bank of America
Kapcsolódó cikkek