Pénz- és tőkepiac

Bernanke hallgattatta el a Bank of America elnökét

Kenneth Lewis, a Bank of America elnöke mai ügyészségi meghallgatásán eskü alatt vallotta: a Fed elnöke, Ben Bernanke és az akkori pénzügyminiszter Henry Paulson utasította arra, hogy ne nyilatkozzon a Merrill Lynch veszteségeiről.

A Wall Street Journal értesülései szerint a Kenneth Lewis, a Bank of America elnöke a New York-i ügyészség előtt tett vallomásában azt mondta: Ben Bernanke, és Henry Paulson bírta rá arra, hogy ne nyilatkozzon a Merrill Lynch veszteségeiről, amint azok 2008 decemberében egyértelművé váltak – idézi a Reuters a lapot.

A Bank of America december 5-én hagyta jóvá a csőd szélére került Merrill Lynch-csel történő fúziót, a tranzakció január 1-én fejeződött be, a Bank of America pedig ezután közölte, hogy a Merrill 15,84 milliárd dollárt veszített a negyedik negyedévben.

A Merrill az amerikai pénzügyi válság botránykövévé vált, amikor kiderült: a jelentős veszteségek ellenére még a Bank of America irányítása előtt milliós bónuszokat utalt ki vezetőinek.

A lap úgy tudja: Henry Paulson akkori pénzügyminiszter és Ben Bernanke, a Fed elnöke arra utasították: ne beszéljen a veszteségről a tranzakció lezárulta előtt, mert ez – mint fogalmaztak – jelentős kockázatot jelentene a pénzügyi rendszerre nézve.

A Bank of America nem reagált a Wall Street Journal cikkére. A pénzintézet tulajdonosai április 29-én döntenek arról: lemondatják-e Kenneth Lewist az Egyesült Államok legnagyobb bankjának elnöki és vagy vezérigazgatói posztjáról.

fúzió Bernanke Fed bónusz tranzakció Paulson merrill Bank of America
Kapcsolódó cikkek