Pénz- és tőkepiac

Kelendő a biztosítás munkanélküliségre

A válság hatására megnőtt az érdeklődés az olyan biztosítások iránt, amelyek akkor fizetnek kártérítést, ha a biztosított elveszíti a munkáját.

A szolgáltatásoknak jellemzően két típusa van, az egyik kifejezetten a munkanélkülivé vált ügyfél kieső jövedelmét hivatott pótolni részben vagy egészben, a másik változat az adóssággal terhelt kliensek törlesztőrészleteit vállalja át.

Az első típust az ACE Biztosító honosította meg Magyarországon tavaly májusban, és mára több mint 10 ezer ügyfelet gyűjtött. Az átlagosan 2800 forintos havi díjért cserébe a biztosító azt vállalja, hogy havonta mintegy 80 ezer forinttal egészíti ki az állását vesztett kliens jövedelmét, táppénz esetén pedig havonta 40 ezer forintot fizet. A szolgáltatás mellé egyébként jár baleset-biztosítás is.

Az Allianz az év elején indította el Egzisztencia fantázianevű programját, amelyen belül négyféle védelmi szint vehető igénybe, és mindegyik tartalmaz a baleset-biztosítás mellett a idején kieső jövedelemre vonatkozó szolgáltatást is. Bár a konstrukció hasonlít az ACE termékéhez, az ára azonban magasabb. A jövedelempótlás összege havonta 30 ezer és 120 ezer forint között mozog; a legalacsonyabb térítésért fizetendő díj havonta valamivel kevesebb mint 4 ezer forint, a legmagasabb összegért nagyjából havi 11 ezer forintot kér a biztosító.



A válság mélyülése miatt az ACE jövedelemkiesés-biztosítását forgalmazó Biztosítás.hu arra számít, növekszik a kliensek száma, és hogy még többen döntsenek az öngondoskodás e formája mellett, a cég most azért lobbizik, hogy a szolgáltatás díja levonható legyen az adóból.
Több biztosító kínál az említettek mellett olyan szolgáltatást banki adósoknak, amely alapján vállalja, ha munkanélkülivé válik vagy átmenetileg keresőképtelen lesz az ügyfél, törleszti helyette a hitelek részleteit. Egyebek között a Generalinak, az Unionnak és a K&H Biztosítónak is van ilyen jellegű terméke, ezek havonta néhány ezer forintos díjért cserébe vállalják egy 50-70 ezer forintos részletű kölcsön biztosítását. 

munkanélküliség ACE Allianz kártérítés biztosítás
Kapcsolódó cikkek