Pénz- és tőkepiac

"Az utolsó szálig" eladták az állampapírokat

Egyre kedvezőbben alakul a hazai állampapírpiac. Tegnap több mint három hónap után ismét egy számjegyűre csökkentek a hazai állampapír-referenciahozamok minden egyes futamidő esetében, emellett az Államadósság-kezelő Központ (ÁKK) államkötvény-aukciói is sikeresek lettek: a papírok többszörös túljegyzés és hozamcsökkenés mellett keltek el.

Az ÁKK három-, öt- és tízéves kötvényeket hirdetett meg öt-öt milliárd forintnyi mennyiségben. A hároméves papírokat több mint háromszorosan, az ötéveseket négyszeresen, a tízéveseket pedig hatszorosan túljegyezték, így a leghosszabb lejáratból végül 6,5 milliárd forintnyit értékesített a központ.

Az átlaghozamok 66–73 bázisponttal lettek alacsonyabbak a két héttel ezelőttieknél, a hároméves kötvényeknél 10,1, az ötéveseknél 10,05, a tízéveseknél 9,72 százalékos volt. Újdonság, hogy az ÁKK kora délután egy tender keretében engedélyezte, hogy a vásárlók az úgynevezett kompetitív ajánlataik értékének 40 százalékáig további papírokat vegyenek a délelőtt kialakult átlaghozamokon.

A tenderen a maximálisan értékesíthető mennyiség fogyott el, vagyis a három- és ötéves papírból még további 1,1 milliárd, a tízévesből pedig 1,8 milliárd forintnyi talált gazdára.

A cikk teljes terjedelmében csak előfizetőink számára elérhető. A cikket - az összes mai cikkel együtt - egy emelt díjú SMS elküldésével olvashatja el.

hozam százalék kötvény tender aukció bázispont állampapír ÁKK
Kapcsolódó cikkek