Pénz- és tőkepiac

Hiteltelen a bankvezetők szava - Bővelkedünk a hangulatfokozó elemekben!

Sajnos megtanultuk már, hogy az amerikai bankvezetők szava nem sokat ér, vagy legalábbis jelentősen erodálódott az általuk kimondott szavak hitele – írja a Cashline iránytűje.

A bankok mérlegeiben változatlanul ott hevernek az illikvid eszközök, egyre emelkedik a jelzálogpiaci és más lakossági hitelek visszafizetési kockázata, ami jelentős nyomás alatt tarthatja a működést, ami amúgy is csak alapszinten mozog.

Bővelkedünk a hangulatfokozó elemekben! A holnapi stressz teszteken kívül számos más piaci bejelentés borzolhatja a kedélyeket a következő napokban. Ma délután az amerikai munkapiacról szóló ADP adat jelenik meg, ami a pénteki átfogó adatban csúcsosodhat ki, nem is beszélve arról, hogy holnap EKB és BOE kamatdöntés is lesz.

Az európai jegybanktól újabb 25 bázispontos kamatvágást vár a piac, nem is beszélve arról, hogy feszült figyelem szegeződhet Trichet kommentárjára, hogy amerikai és brit mintára rálép-e a mennyiségi lazítás útjára az EKB, azaz beindul-e valamilyen vállalati, esetleg más kötvényvásárlási program, amivel addicionális tőkét juttathat a jegybank a piaci szereplőknek.

Lakat alá helyeznék parlamenti képviselők a Richter 25 százalékos részvénycsomagját - derül ki egy tegnapi törvényjavaslatból. A javaslat szerint a gyógyszergyártó negyede tartósan állami tulajdonban maradna, amely érdekes momentumnak számít a társaság átválthatókötvény-programját illetően. A Richter-részvényekre átváltható kötvények szeptemberben járnak le, így az esedékessé váló 707 millió eurós adósságot várhatóan készpénzben egyenlíti majd ki az MNV Zrt. (mint a kötvények kötelezettje).

Ez az összeg vélhetően nem rengeti meg a költségvetést, mivel sajtóértesülések szerint a kormányzat már eleve számolt ezzel a kiadással, amelynek fedezetét az IMF-hitel adhatja. Várakozásunk szerint a törvényjavaslatot a parlamenti képviselők többsége támogatja majd, ez pedig igencsak kellemetlen momentum lehet a Richterrel kapcsolatos felvásárlási spekulációkat illetően.

részvény bankvezető EKB BoE jelzálogpiac Bank hitel stresszteszt válság kamat Bank of America
Kapcsolódó cikkek