Pénz- és tőkepiac

Célkeresztben a devizahitelek

Szabályozás. Versenyképesebbé tenné a forintkölcsönöket a jegybank a devizaalapú hitelekkel szemben, és az ehhez szükséges szabályzók megalkotása érdekében munkacsoportot hoz létre a nagy hazai hitelintézetekkel.

A témáról Simor András jegybankelnök kedden egyeztetett az érintettekkel.

Az egyeztetés során az MNB elnöke azt kérte a kereskedelmi bankoktól, hogy jelenjenek meg a devizahitelezés kockázatai a hitelfeltételek között (ez valószínűleg azt jelenti, hogy a bankok emeljék meg a devizahitelek költségeit, vagy szigorítsák a folyósítás feltételeit): ez hozzájárulhatna Magyarország kockázati megítélésének javulásához, ezen keresztül a forintkamatok szintjének csökkentéséhez.

A téma napirenden tartását főként a hazai adósok óriási devizakitettsége indokolja: április végén a háztartások tartozásainak 68,27 százalékát tartották nyilván idegen fizetőeszközben, a teljes banki portfóliónak pedig 72,8 százaléka volt deviza.

Ám kérdéses, miként sikerülhet a forintkölcsönöket versenyképessé tenni: annak ellenére ugyanis, hogy az elmúlt időszakban kedvezőtlenül alakult a forintárfolyam és emelkedtek a kamatok is, a svájci frankban és euróban eladósodott ügyfelek még mindig jobban jártak annál, mint ha piaci alapú forinthitelt vettek volna fel.

A cikk teljes terjedelmében csak előfizetőink számára elérhető. A cikket - az összes mai cikkel együtt - egy emelt díjú SMS elküldésével olvashatja el.

devizahitel fizetőeszköz forintkölcsön svájci frank árfolyam
Kapcsolódó cikkek