Pénz- és tőkepiac

Egyelőre vége a Phylaxia rallinak

Véget ért a Phylaxia árfolyamának száguldása a Budapesti Értéktőzsdén, a tegnapi 50 százalékos emelkedést követően ma ugyanott zárta a kereskedést a papír, ahol szerdán. A piacon megforduló papírok volumene azonban tovább emelkedett.

A Phylaxia részvények árfolyamát egy akvizíció, és egy emiatt szükséges alaptőkeemelés híre repítette a magasba. Az N-GENE társaság - az akvizíciós célpont - a Phylaxia közleménye szerint egy amerikai bejegyzésű, pénzügyi befektetők és magyar kutatók által létrehozott gyógyszeripari-biotechnológiai vállalkozás. A tengerentúli cég egy inzulin-érzékenyítő szer szabadalmaztatása, és gyártása miatt több százmillió dolláros üzleti lehetőséggel kecsegtet. Az alaptőkeemelés érdekében a Phylaxia új részvénysorozatot bocsátott ki, amelyet, ha a meglévő részvényesek nem érvényesítik elővásárlási jogaikat, akkor teljes egészében a Bankár Holding Zrt. jegyezhet le. A részvények névértéke 200 forint - a BÉT jelenleg forgó papíroké 25 -, és ugyanolyan jogokat biztosít tulajdonosainak, mint a már létező részvények. A Bankár Holding névértéken vállalta a papírok megvételét.

A két hír néhány perces eltéréssel került nyilvánosságra a BÉT honlapján, mindkettő június 16-án a napi kereskedés lezárulását követően. Mivel a papírok kedden még jóval a névérték alatti áron forogtak a tőzsdén, valószínű volt, hogy alaposan megmozgatják a piacot a bejelentések. A árfolyama szerdán a keddi 10 forintról rögtön 50 százalékkal, 15 forintra emelkedett, a száguldásnak csupán a tőzsdei árfolyamváltozásra vonatkozó limitek szabtak gátat. A rendkívüli helyzetre való tekintettel engedélyezte a az 50 százalékos elmozdulást, azonban ennél feltehetőleg jóval tovább száguldott volna a papír ára, hiszen már órákkal a zárás előtt a plafont ostromolta a jegyzés.

A szerdai eseményeket tekintetbe véve a tőzsde vezetősége csütörtökön is engedélyezte az árfolyam 50 százalékos elmozdulását a Phylaxia részvényeinél. A reggeli kereskedés még a száguldás jegyében telt, a részvény árfolyama a csúcson 22 forintnál is járt. Azonban alig egy óra kellett az eladók aktivizálódásához, akik kihasználták a papír száguldását, és a hónapok óta nem látott árszinteken túladtak a papíron. Az elmúlt két napban előbb 320, majd több mint 1 milliárd forint értékben cseréltek gazdát a társaság papírjai a BÉT-en. Mindezt úgy, hogy fél éves távon a papírok átlagos napi forgalma a 12 millió forintot sem éri el. Egyébként a tőzsdére vezetett papírok jelentős hányada, nagyjából negyede cserélhetett gazdát a tőzsdén az elmúlt napokban.

Bár a Bankár Holding által elfogadott ár alapján várható volt, hogy a Phylaxia árfolyama a tőzsdén is elérje a 25 forintot, ahogy telik az idő, úgy veszik el a Phylaxia bejelentésének meglepetésszerű ereje, és a további robbanásszerű áremelkedés esélye is.

tőzsde BUX phylaxia befektetés részvénypiac BÉT
Kapcsolódó cikkek