Pénz- és tőkepiac

Befektetési alapok - Lassan visszatér a bizalom

A befektetők lassan visszatérő bizalmával párhuzamosan mérséklődtek a korábbi hónapok kiugró tőkepiaci hozamai, ezért negyedik hónapja nem változott érdemben a befektetési alapok összesített vagyona – olvasható a Befektetési Alapkezelők és Vagyonkezelők Magyarországi Szövetsége (BAMOSZ) közleményében.

A legtöbb alapkategória esetében csökkent a tőkekivonás az előző hónapokhoz képest, leglátványosabban az ingatlanalapoknál, miközben további új befektetéseket láthattunk egyes magasabb kockázatú, származtatott alapok esetében is.

A piaci teljesítmények több mint 1,5 milliárd forinttal növelték júniusban a BAMOSZ tagjai által kezelt befektetési alapok vagyonát, ezzel szemben összesen 20 milliárd forintot vontak ki az alapokból a befektetők. Az alapok többsége esetében ugyanakkor a tőkekivonás üteme tovább csökkent, a származtatott alapok iránt pedig megmaradt érdeklődés. Összességében a júniusi 0,8 százalékos csökkenést követően, a hónap végén a BAMOSZ tagjai 408 hazai befektetési alapban 2,465 milliárd forintot kezeltek.

Az alapok összvagyonának 59 százalékát kitevő nyilvános nyíltvégű értékpapír alapok vagyona az alapok összességénél valamivel lassabban, 0,4 százalékkal csökkent júniusban, összesen 9,6 milliárd forint tőkekivonás történt az alapokból, az alapok teljesítménye viszont több mint 4,5 milliárd forinttal növelte a befektetők vagyonát.

A 32 zártkörű értékpapíralapban kezelt júniusban 1,8 százalékkal csökkent, 1,3 milliárd forintot vontak ki az alapokból, miközben azok teljesítménye (elsősorban a részvényalapoké) is 3,4 milliárd forinttal csökkentette a vagyont.  A pénzpiaci alapok vagyona az 1,5 milliárd forint tőkekivonás ellenére 0,2 százalékkal nőtt, a hozamok 3,6 milliárd forinttal növelték a vagyont, ami a hónap végén 941 milliárd forintot tett ki. A hozamokat júniusban ismét csökkentette az erősödő forint, aminek következtében a nem forintban denominált pénzpiaci alapok teljesítménye forintban negatív volt.

Az 59 részvényalap vagyona 1,7 százalékkal csökkent, a hónap végén 255,5 milliárd forintot tett ki. A befektetők 2 milliárd forintot vontak ki az alapokból, és a piaci teljesítmények is – a nemzetközi részvénypiacokon bekövetkező kismértékű korrekció és a forint erősödésének következtében – 2,5 milliárd forinttal csökkentették a vagyont. Az ingatlanalapokból összesen 3,8 milliárd forint tőkét vontak ki, ez kevesebb, mint harmada a májusinak, és nem éri el az áprilisi 10 százalékát

A nyilvános garantált alapok száma júniusban 149-re csökkent, miután a futamidő végével egy alapot pénzpiaci alappá alakítottak, két alap pedig megszűnt. Az alapok összvagyona ismét 1,4 százalék-kal csökkent, 445 milliárd forintos hó végi vagyonuk az összvagyon 18 százalék-a. A 6,8 milliárd forint tőkekivonás – ami elsősorban a lejárt alapokból kivont jelentős tőke volt – mellett a piaci teljesítmények mintegy 680 millió forinttal növelték az alapok vagyonát. Ezek az adatok természetesen még nem tartalmazzák a jegyzés alatt lévő alapok adatait.

A kötvényalapok száma nem változott, miután egy ingatlanalapok alapját rövid kötvényalappá alakítottak, egy hosszú kötvényalapból viszont likviditási alap lett. A 24 alap összvagyona júniusban 0,7 százalékkal csökkent, a hónap végén az alapok vagyona 130 milliárd forintot tett ki. Júniusban ismét a származtatott alapok nőttek a leggyorsabban, ugyanakkor a kisebb alapkategóriák is jellemzően kismértékű csökkenést szenvedtek el.

részvényalap értékpapír származtatott BAMOSZ tőkekivonás befektetési alap ingatlanalap
Kapcsolódó cikkek