Pénz- és tőkepiac

Offshore szigor - Bort isznak és vizet prédikálnak

Adóparadicsomokon keresztül folynak el a fejlődő országoknak szánt EIB-hitelek.

Az adóparadicsomokkal szembeni kemény fellépés uniós retorikája ellenére az EU támogatásával a fejlődő országokban megvalósuló projekteket gyakran menedzselik adóparadicsomokban bejegyzett cégek, vagy olyan multinacionális vállalatok, amelyek kihasználják az offshore központok nyújtotta adóoptimalizálási lehetőségeket.

Ezt állapítja meg az EU „házibankjának”, az Európai Beruházási Banknak (EIB) a tevékenységét elemző jelentésében a Counter Balance nevű, hét uniós civilszervezetet tömörítő csoport. Az EIB engedékenysége ezen a területen jelentős összegű adóbevételektől fosztja meg a fejlődő országokat, segíti a tőkekivonást, és hozzájárul a fejlesztési pénzek hasznosulását övező átláthatatlansághoz.

A jelentés szerint az uniós pénzintézet az elmúlt öt évben 5,66 milliárd eurót kölcsönzött fejlesztési projektek végrehajtására öt olyan banknak, amelyeket a Counter Balance az adóparadicsomok élen járó brit, francia és holland használóiként azonosít.

Ezek a Barclays Bank, a Royal Bank of Scotland, a BNP Paribas, a Société Générale és az ING. További 210 millió euró olyan afrikai alapokhoz jutott, amelyek stratégiájában központi szerepet játszanak az adóparadicsomok.

A cikk teljes terjedelemben itt olvasható

eib offshore Európai Beruházási Bank adóparadicsom adóoptimalizálás jelentés
Kapcsolódó cikkek