Pénz- és tőkepiac

Vége a "torzító hatású" prémiumoknak – Teljesen átalakul a német bankrendszer

A német bankoknak gyökeresen át kell alakítaniuk a vezetői javadalmazás eddigi rendszerét – áll abban a módosításban, amelyet a szövetségi pénzügyi felügyelet (BaFin) és a Bundesbank közösen dolgozott ki.

A rövidesen közzéteendő új szabályozással a német hatóságok a maguk részéről a gyakorlatba is átültetik a nyár elején Londonban tartott G20-tanácskozás ajánlásait. Hasonló korrekciókat jelentett be röviddel ezelőtt a pénzügyi szolgáltatásokat felügyelő brit hatóság (FSA) is.

Németországban a döntő változás az lesz, hogy a jutalmakat a jövőben nem szabad a rövid távú eredményességhez kötni, mert ez – az utóbbi évek példái szerint – elfogadhatatlan és súlyos veszteségekhez vezető kockázatok vállalására ösztönözne. Ennek megfelelően ki kell vonni a premizálási rendszerből a „torz hatással járó” ösztönzőket, tehát szavatolni kell, hogy az egyéni siker és javadalmazás ne szakadjon el az egész pénzintézet eredményességétől.

A reform részeként fel kell számolni azt a gyakorlatot, amelyben a vezetői fizetés aránytalanul nagy hányadát adják a különféle teljesítményparaméterekhez kötött, változó nagyságú bónuszfizetések. Az új szabályozás – amelyről a Handelsblatt birtokába került egy előzetes példány – ennek érdekében megszabná, hogy automatikusan csökkenteni kell a vezetői bérezés mozgó hányadát, ha az intézmény negatív eredményt produkál.

A cikk teljes terjedelemben itt olvasható

Bundesbank Bafin mozgó bér német bónusz pénzügyi szolgáltatás bankrendszer prémium
Kapcsolódó cikkek