A rovat támogatója: Budapesti Értéktőzsde Zrt.
Pénz- és tőkepiac

A KPMG-t és a JP Morgant vádolják Madoff megsegítésével

A sok milliárd dolláros csalást elkövető Bernard Madoff botránya tovább terjed. Több befektető, akiket Madoff becsapott, most a KPMG-t, a JP Morgan Chase-t, valamint a Bank of New York Mellont is azzal vádolja, hogy nem akadályozta meg idejében a csalási sorozatot.

Joseph Cotchett ügyvéd a Madoff-fal a börtönben készített interjúkra és az korábbi alkalmazottakkal folytatott beszélgetésre alapozza a befektetők perét. A megkárosított ügyfelek többek között a KPMG-t, a JP Morgan Chase-t és a Bank of New York Mellont vádolják azzal, hogy nem akadályozták meg Madoff ténykedését – tudósít a Reuters.

Cotchett szerint a KPMG nem vette észre időben a csalást az általa auditált Madoff Securities International Ltd.-nél. A perirat szerint a felsorolt cégek fontos szerepet játszottak a törvénytelen akció megvalósulásában.

Az ügyvéd azt állítja, a JP Morgan Chase mintegy 6 milliárd dollár tisztára mosásában segített Madoffnak az Egyesült Államok és az Egyesült Királyság között. A bank eszerint szemet hunyt a több milliárd dolláros tranzakciók fölött, amelyek Madoff európai és amerikai számlái között zajlottak, és amelyek segítségével a csaló fenntartotta a nyereséges befektetés látszatát.

A JP Morgan és a Bank of New York Mellon, a Rye Select Broad Marketing Prime Funds kezelője a vád szerint nem tett gyanús tevékenységre vonatkozó jelentést a New York és London között lezajló pénzmozgásokról.

Értesüljön a gazdasági hírekről első kézből! Iratkozzon fel hírlevelünkre!
Kapcsolódó cikkek