Pénz- és tőkepiac

Erdei: Most nem aktuális a devizahitelek szabályozása

A Bankszövetség elnöke ugyanakkor nem zárkózik el a korlátozástól, ellenben véleménye szerint nem a jelenlegi gazdasági helyzetben kellene végrehajtani azokat.

Simor András jegybankelnök javaslata a devizahitelezés szigorításáról egy kicsit megkésett, ezeket a változtatásokat nem most kellene végrehajtani – mondta a Magyar Bankszövetség régi-új elnöke a Gazdasági Rádió Nap Vendége című műsorában. Erdei Tamás szerint a javaslatcsomag a múltat már nem tudja kezelni, bár az is igaz, hogy egy néhány hónapos turbulenciát leszámítva a magyar bankrendszernek és az ügyfeleknek sikerült menedzselniük az árfolyamok ingadozását.
 
Az MKB Bank jelenlegi vezérigazgatója hangsúlyozta, hogy egyetértenek a jegybanknak azzal a törekvésével, miszerint egy fellendülési időszakban némi korlátozást szeretnének bevezetni a hitelezés területén. A Bankszövetség tehát megfelelő tárgyalási alapnak tartja azt az ajánlást, amely rögzítené a háztartási jelzáloghitelek és a gépjárműhitelek esetében a maximális hitel/fedezet arányt.

Erdei Tamás ugyanakkor hozzátette, hogy a jövőben már az euróra is érdemes hazai devizaként tekinteni, hiszen néhány év múlva Magyarország is csatlakozik az euróövezethez. A szövetség tehát inkább azt javasolja, hogy forint hiteleknél az ingatlan értékének 80 százalékáig nyújtsanak hitelt a bankok, míg az euró alapú hitelek esetében ez az arány legyen 70 százalékos.

A jegybank javaslata szerint a háztartási jelzáloghitelek esetén a maximális hitel/fedezet arány forintkölcsönöknél 70, eurónál 54, míg egyéb devizában felvett esetén 35 százalék lenne. A gépjárműhitelek futamidejét 5 évben maximálnák, ezeknél a kölcsönöknél a maximális hitel/fedezet arány forintban 80, euróban 62, egyéb devizában 40 százalék lenne az MNB ajánlása alapján.

A Bankszövetség a többi deviza esetében elfogadná a jegybank javaslatait, ezek azonban az elnök szerint olyan szigorúak, hogy minimálisra csökkentenék, vagy akár meg is szüntetnék a hitelezést a forint, vagy euró alapú kölcsönökön kívül.
 
A Bankszövetség elnöke az utóbbi hónapok tapasztalataira építve hozzátette, hogy a piac már így is a forinthitelek irányába mozdult el. A folyamatot az is elősegíti, hogy „a jegybanki kamatok szépen csökkennek, és reméljük, hogy a magyar rátánál is lehetőség nyílik még egy 50-100 bázispontos enyhítésre” – tette hozzá Erdei Tamás.
 
A Bankszövetség már csak azért sem támogatja a további megszorításokat, hiszen a lakáshitelezésnél olyan kemény feltételeket vezetne be a jegybank, amelyek egyrészt kizárnák a versenyt a bankok között, és a lakosság egy része számára elérhetetlenné tennék a hiteleket – véli az elnök.
 
Az MKB Bank lakossági portfolióiban csak minimális változás ment végbe az elmúlt egy esztendőben – hangsúlyozta Erdei Tamás, hozzátéve, hogy csupán az ügyfelek 5-6 százalékának vannak súlyos fizetési nehézségei. Az intézet vezérigazgatója ugyanakkor hozzátette, hogy a bank igyekszik minden problémás hitelfelvevővel megállapodni, hiszen egy válságos időszakban együtt kell működni az ügyfelekkel a legmegfelelőbb megoldás kidolgozásában. 
 
A Bankszövetség elnöke zárásként azt is hozzátette: „nem szeretem, hogy devizahitelekről beszélünk, beszéljünk inkább lakáshitelekről, hiszen a forinthiteleknél is ugyanolyan problémák merültek fel, mint a deviza alapú kölcsönöknél. A lakosság a válság elmélyülésekor nem jól mérte fel a saját anyagi lehetőségeit, ezért nem tudja teljesíteni korábbi kötelezettségeit. Ebből a szempontból tehát mindegy, hogy euró, forint vagy svájci frank alapú hitelek törlesztéséről van-e szó” – hangsúlyozta Erdei Tamás.

jelzáloghitelek korlátozás Erdei Tamás devizahitelek
Kapcsolódó cikkek