Pénz- és tőkepiac

Vagyonkezelés: összevon az Erste

Átszervezi alapkezelési és vagyonkezelési tevékenységeit Ausztriában és Kelet-Közép-Európában az Erste Group Bank AG - derül ki a pénzügyi csoport mai közleményéből. A jövőben tíz társaság működik majd a jelenleg 33,8 milliárd eurót kezelő Erste Asset Management GmbH (EAM) égisze alatt.

Az új vagyonkezelő társaság, az Erste Asset Management GmbH (EAM) az Erste Group Bank AG száz százalékos tulajdonában álló leányvállalata. Az új cégben egyesülnek a bankcsoport Ausztriában és Kelet-Közép-Európában működő befektetési társaságai, az új struktúra az Erste Group vagyonkezelő és alapkezelő vállalatainak összefogására szolgál.

A vagyonkezelési termékek és szolgáltatások minősége tekintetében az Erste Group az új társaság megalakításával nemzetközi szinten is vezető piaci szereplőt hoz létre, amely erős helyi bázisaira támaszkodik. Az EAM maga is befektetési társaságként működik, de szélesebb körű jogosítványokkal rendelkezik a vagyonkezelés terén.

Ausztriában az EAM tulajdonába tartozik az ERSTE-SPARINVEST KAG, az ESPA-Financial Advisors GmbH (EFA), az ERSTE Immobilien KAG és a Ringturm KAG. Ezek mellett a következő társaságok tartoznak az EAM kötelékébe: a magyar Erste Alapkezelő Zrt., a szlovák Asset Management Slovenskej sporitelne správ. spol., a.s., a horvát Erste Invest d.o.o, a román S.A.I. Erste Asset Management S.A., valamint a német ERSTE-SPARINVEST Deutschland GmbH.

A tervek szerint a cseh Investicní spolecnost Ceské sporitelny a.s. az idei esztendő végéig, a szerb Erste Invest a.d. Belgrad pedig azt követően csatlakozik. A vállalatcsoport mintegy 300 főt foglalkoztat majd.

ERSTE-SPARINVEST KAG Erste Group Bank AG Erste Asset Management GmbH
Kapcsolódó cikkek