Pénz- és tőkepiac

Legkorábban 2011-ben mehet tőzsdére a K&H

Az Európai Bizottság szerdai döntése után - amellyel jóváhagyta a belga KBC Csoport átalakítási tervét - legkorábban 2011-ben képzelhető el, hogy a magyar leánybank, a K&H részvényeinek egy részét bevezessék a Budapesti Értéktőzsdére

Marko Voljc vezérigazgató szerint a részletekről még nagyon korai beszélni, annyi bizonyos, hogy az anyabank, a KBC továbbra is elkötelezett a közép-kelet-európai érdekeltségei mellett. Magyarországon is, ahogy fő piacain, a jövőben is a bank és biztosítás koncepció alapján fejleszti pénzintézeti tevékenységét.

Marko Voljc hangsúlyozta, hogy a KBC Belgium mellett eddig is hazai piacának tekintette a visegrádi négyek országait, a jövőben pedig Bulgáriát is ide sorolja.

A brüsszeli döntés segíti, hogy a K&H megerősítse bank és biztosítási, befektetési alapokkal kapcsolatos, valamint lízing, pénztári és értékpapír piaci tevékenységét Magyarországon.

A K&H vezérigazgatója megerősítette, hogy az EU Bizottsága által jóváhagyott tervek része az is, hogy tőzsdei kibocsátás keretében a KBC eladná a cseh leánybankjának, a CSOB Banknak a kisebbségi tulajdoni hányadát, ezt azonban valamikor 2010-ben valósítanák meg.

A vezérigazgató egyes sajtó híreket kiegészítve közölte, hogy a KBC korábban a belga szövetségi kormánytól és a flamand kormánytól egyenként 3,5 milliárd eurót kapott pénzintézeti tevékenységének megerősítésére.

 Marko Voljc a magyar bankrendszer helyzetéről elmondta, hogy a profitabilitás csökkent ugyan és a banki portfóliók minősége némileg romlott, a hazai bankszféra még így is az egyik legerősebb a nemzetközi összehasonlításban, különösen a közép-kelet-európai régióban.

 "A magyar bankrendszer nem gyenge, sőt még mindig nyereséges" - emelte ki Marko Voljc. Hozzátette: a pénzügyi válság még "javában" tart, de 2010 második felében már enyhe gazdasági bővülés várható. "2011-re pedig már optimistán tekinthetünk"- fűzte hozzá. A reálgazdaság bővülésének 2010 második felében várható beindulása után a magyarországi bankszektorban 2011-re valószínűsíthető a fellendülés, a nagyobb üzleti aktivitás beindulása.

A K&H prioritásai nem változnak a jövőben, a magyar piacon "egészséges" pénzügyi szolgáltatóként áll ügyfelei rendelkezésére - hangoztatta a vezérigazgató.

A mostani pénzügyi-gazdasági krízis alatt minden magyarországi bank figyeli a portfólióját, " úgy gondoljuk, a K&H meg tudja védeni piaci pozícióit, egyes területeken pedig képesek leszünk növelni a piaci részesedésünket" - emelte ki Marko Voljc.

A banki magatartás kódexszel kapcsolatban rámutatott: annak több aspektusához még hiányoznak hatályos jogszabályok, de igen csak pozitív tény önmagában az, hogy számos bank aláírta, és pontjait önkéntesen alkalmazza. Emellett sok bank a kódex előírásaival összhangban számos kedvező, pozitív intézkedést vezetett be az ügyfelekkel való kapcsolattartásban.

tőzsde csob KBC
Kapcsolódó cikkek