Pénz- és tőkepiac

Nyugdíjpénztári átalakítás – Időzített bombán ülünk

Kinek az érdekében és kinek az érdekei ellen jönnek létre a nyugdíjszolgáltatók? Létrejöhetnek-e egyáltalán, vagy az ide (nem) vezető út még nincs teljesen kikövezve? – teszi fel a kérdést a Világgazdaságban Borza Gábor, az ING Biztosító Zrt. és az ING Pénztárszolgáltató Zrt. ügyvezető igazgatója.

Aki az elmúlt hat-hét évben nyugdíj-konferencián vett részt, annak hallania kellett arról, hogy valami gond van a pénztárakkal, mármint a formájukkal. Ezért most nem az első tíz hónapban elért plusz 25 százalék körüli hozamokról lesz szó, hanem arról, szükség van-e tőkefedezeti pillérre a nyugdíjrendszerben. Szükséges-e, hogy a nyugdíjunk ne csak egy ország (Magyarország) teljesítőképességétől függjön, hanem lehetőség legyen világszintű diverzifikációra? Szükséges-e, hogy a nyugdíjunk jövője ne legyen bezárva a magyar demográfia, nyersanyaghelyzet, éghajlat(változás) stb. adottságai által meghatározott keretbe? Most úgy tűnik, el tudjuk fogadni ezt.

Nézzük hát, milyen keretek között tud gyarapodni az a amely több mint kétszer akkora, mint a biztosítók vagyona?  A jelenlegi kötelező forma egy szövetkezeti forma. A pénztárak mögött nincs valós tulajdonos. A tulajdonosok a tagok, akik egyben ügyfelek is. Ügyfelekként élnek a lehetőségeikkel, ha például nem tetszik nekik az egyik pénztár, akkor átlépnek egy másikba, hiszen gyakorlatilag költségmentesen tehetik meg. Tulajdonosként alapvetően nem működnek. Nem is működhetnek, hiszen több százezer tag esetén ez gyakorlatilag sem kivitelezhető. Gyakorló pénztárvezetőként az a tapasztalatom, hogy a tagok emiatt nem elégedetlenek.

A magánpénztártagok domináns része ilyen nagy pénztárakban tag. Vannak olyan kisebb kasszák, ahol elvileg nem kizárt az önkormányzatiság működése, de úgy tűnik, az ilyen pénztárakból máshova átlépők ezt – legalábbis itt – nem igénylik.

Az ilyen tulajdonosok nem kérik számon a menedzsmentet, de ami még fontosabb, nem elszámoltathatók anyagilag. Nem lehet számukra előírni, hogy a pénztárakba szavatolótőkét tegyenek és tartsanak fenn (azaz töltsék fel újra, ha felhasználásra került). A pénztárak mögött álló pénzügyi intézmények, melyek a nevüket is adják a pénztáraknak, jogilag nem tehetők felelőssé a pénztárak működéséért. Nem kötelezhetők arra, hogy feltőkésítsék a pénztárakat (pénztárukat). Ez az, ami legkevésbé a tagok érdeke.

Világos, hogy a pénztártagoknak kitörő lelkesedéssel kell fogadniuk ezt a javaslatot, amely kötelezővé teszi a pénztárak nyugdíjbiztosítóvá való alakulását. Szimpátiatüntetést ne reméljünk persze, mert eddig szerencsénk is volt, és sokak számára nem volt világos, hogy mekkora időzített bombán ülünk.

A cikk teljes terjedelemben itt olvasható

Pénztárszolgáltató Zrt. ügyvezető igazgatója.Világgazdaság-->

nyugdíjszolgáltató szavatolótőke pénztártag biztosító ING nyugdíjpénztár
Kapcsolódó cikkek