Pénz- és tőkepiac

Jól forgatták a pénzt a nyugdíjkasszák – Olvad a veszteség

Szeptember végére már csak 32,5 milliárd forintnyi maradt a hazai magánnyugdíjpénztárak befektetésein a 2008-ban és 2009 első negyedében felhalmozódott csaknem 485 milliárdnyi veszteségből – derül ki a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletének adataiból.

A kasszák jól forgatták a tagok pénzét, így a harmadik negyedévben csaknem 276 milliárd forintnyi hozamuk keletkezett, ezzel és a befizetett tagdíjakkal együtt a vagyonuk rekordszintre, 2500 milliárd fölé hízott. A portfóliók legnagyobb hányadát, 45,5 százalékát egyébként még mindig a magyar állampapírok teszik ki, részvényekben a pénztárak vagyonának 12,3, befektetési alapokban mintegy 30 százaléka volt.

A befektetási alapok teljesítményét itt hasonlíthatja össze

Jórészt valószínűleg az iskolát frissen elhagyó pályakezdők miatt a magán-nyugdíjpénztári tagok száma a harmadik negyedévben mintegy 48 ezerrel, 3,049 millióra nőtt. A kasszák közötti vándorlás eközben továbbra is erős maradt, július és október között – akárcsak a megelőző két negyedévben – több mint 50 ezren váltottak kasszát.

A tagokért folyó verseny erősödését jelzi, hogy az intézmények a tavalyinál lényegesen többet költenek toborzásra. A marketingkiadások az év első kilenc hónapjában szektorszinten 418 millió forintot tettek ki, vagyis több mint 80 százalékkal nőttek egy év alatt.

Emellett csaknem a tizedével emelkedtek a tagszervező ügynököknek kifizetett díjak is, ezek összege szeptember végén már meghaladta a kétmilliárd forintot.

Az egyéb költségek is több mint a negyedükkel gyarapodtak, és valamelyest a dolgozók bérköltsége is nőtt, ez összességében azt eredményezte, hogy a magánkasszák működtetése 13,3 milliárd forintba került az idei első három negyedévben, mintegy 3,5 százalékkal többe, mint tavaly.

A cikk teljes terjedelmében csak előfizetőink számára elérhető. A cikket - az összes mai cikkel együtt - egy emelt díjú SMS elküldésével olvashatja el.

Hasonlítsa össze a pénztárak teljesítményét naprakész adatokkal itt

Pénzügyi Szervezetek Állami felügyelete kasszák kassza veszteség nyugdíjpénztár befektetési alap állampapír
Kapcsolódó cikkek