Pénz- és tőkepiac

Kiosztották a Tőzsdei Legek díját - Lista a legsikeresebbekről

Kiosztották 2009 legsikeresebb tőkepiaci szereplőinek járó tőzsdei díjakat kedden a Magyar Tudományos Akadémián, a média díját Juhász Évának, az MTI munkatársának ítélték a Tőzsdei Legek 2009 eseményen.

A szakmai tekintélyekből álló független zsűri az MTI szerkesztő-újságírójának "rendkívül alapos és korrekt" tudósításaival indokolta az elismerést. A díjazott nevéhez fűződik a 90-es évek közepétől a rendszeres magyar nyelvű tőzsdei hírek elindítása az MTI-ben.

Az első hét kategóriában a tőzsdei statisztikai adatok alapján hirdették ki a nyerteseket, míg négy kategóriában független szakmai zsűri hozta meg a döntést.

Az év tőzsdei kereskedő cége az azonnali és a származékos piacon is az Erste Befektetési Zrt. lett, az árupiacon pedig az IKR-BRÓKER Kft. Az Erste még egy díjat nyert: az év legdinamikusabban fejlődő adatszolgáltatójáét.

Az év legnagyobb forgalmat elért kibocsátója, valamint az év legnagyobb forgási sebességű tőzsdei részvénye kategóriában a nyertes az OTP Bank, míg az év legnagyobb részvény-áremelkedést elért kibocsátója az Egis.

A csapata díjat az RFV Nyrt.-nek ítélték, az év tranzakcióját pedig az OTP-nek, az RFV-beli tulajdonszerzéséért.

Patai Mihály, a tőzsde elnöke az eseményen "bonyolult" idei évről beszélt. Szerinte már akkor is jó évet zárnak a befektetők, ha a tőzsdemutató, a BUX 20 ezer pont körül marad. Az év első felében még 10 ezer körül járt a mutató - emlékeztetett a tőzsdeelnök. Hangsúlyozta, sem a sikert, sem a kudarcot nem szabad túlértékelni a részvénypiacon. Patai Mihály - utalva az osztrák többségi tulajdonban lévő BÉT kereskedési rendszere körüli szakmai polémiára - elmondta, szándéka szerint konszenzusos megoldást találnak minden vitás kérdésben. 

Mohai György, a BÉT vezérigazgatója kiemelte: az idén jelképesen díjazták a magyar magánbefektetőket, mert aktivitásukkal jelentősen hozzájárultak a tőzsdei forgalomhoz. A vezérigazgató megjegyezte: az előző évhez képest megduplázódott a magánbefektetők aránya a tőzsdei forgalomban, és különösen bíztatónak nevezte, hogy már eléri a 7,4 százalékot a részvények aránya a háztartások megtakarítási portfoliójában. 

A Legek díjkiosztót követően Cselovszki Róbert, az Erste Befektetési Zrt. elnök-vezérigazgatója fiatalokat díjazott, akik a befektetési cég által hirdetett tőzsdejáték nyertesei voltak.

OTP Tőzsdei Legek díja Cselovszki Róbert
Kapcsolódó cikkek