Pénz- és tőkepiac

Jövő heti előrejelzés: bezuhanás Kínában

Nem minden elemző osztja Mark Möbius Kína-mániáját. A Templeton Asset Management elnöke szerint Kínában jól mennek a dolgok, és nem szükséges az amerikaihoz hasonló ingatlanpiaci buborék kipukkadásától tartani.

Főleg, mivel a kínai hatóságok jól menedzselik a túlhitelezés miatt túlfűtöttség jeleit mutató gazdaságot. Möbius a Bloombergnek úgy nyilatkozott, hogy a kínai lufi még jó darabig nem pukkad ki.

Más szakemberek, így több hongkongi fedezeti alap elemzője viszont úgy látja: rövid távon, akár már a jövő héten, negatív korrekció elé néznek a vezető kínai tőzsdeindexek, miután a People’s Bank of China elkezdte visszafogni a hitelezési aktivitást és beszünteti antiinflációs politikáját. Várhatóan ez kamatemeléssel jár középtávon, viszont a magasabb kötvényhozamok már rövid távon versenyt jelenthetnek a részvényekkel szemben, amelyek ráadásul érzékenyen reagálhatnak a hitelezés-szűkítésére.

Joseph Zeng, a Greenwood Asset Management elemzője szerint a kínai részvények hagyományosan érzékenyen szoktak reagálni a monetáris szigorításra, legutóbb például július és augusztus között – amikor szigorításba kezdett a kínai jegybank – 20 százalékot estek a mutatók. Augusztusban már jelezte a kormány, hogy nem látná szívesen, ha 2010-ben is megismétlődne a tavalyi 10 ezer milliárd jüannyi hitelexpanzió. Több bankház - így a Deutsche Bank és a Morgan Stanley – úgy látja: 2010-ben véget érhet a rali a piacon (tavaly 59 százalékot emelkedtek a kínai indexek) és a Shanghai Composite egy medve piacba lép át.

A Greenwood elemzői szerint még a kínai újév kezdete előtt beindulhat a korrekció, aminek előszelét jelzi, hogy emelkedni kezdtek a hozamok a kínai kincstárjegy-aukción (erre az utóbbi 19 hétben nem volt példa). A Hongkongban jegyzett MSCI China Index 0,4 százalékos eséssel zárt tegnap, ami az elmúlt két hét legmeredekebb lejtmenete volt. Kínai szakemberek szerint a People’s Bank of China, legkésőbb az év második felében elkezdheti emelni az ázsiai ország irányadó kamatszintjét a mostani rekord alacsony 5,31 százalékról.

China Index mark möbius Greenwood
Kapcsolódó cikkek