Pénz- és tőkepiac

Kiemelkedő hozamot produkáltak tavaly a nyugdíjpénztárak

Kiemelkedő hozamot értek el a nyugdíjpénztárak 2009-ben, így lényegében ledolgozták a pénzügyi válság során elszenvedett veszteségeiket ¬- derül ki a Stabilitás Pénztárszövetség 2009. évi összesített adataiból.

Az idei évtől hat olyan jelentős piaci szereplő is csatlakozott a pénztárszövetséghez, mint a Quaestor Önkéntes Nyugdíjpénztár, Quaestor Magánnyugdíjpénztár, Quaestor Egészségpénztár, Erste Önkéntes és Magánnyugdíjpénztár, Budapest Magánnyugdíjpénztár és a Budapest Önkéntes Nyugdíjpénztár. Ezzel a szövetség a pénztári ágazat legjelentősebb érdekképviseletévé vált, az általa képviselt pénztárak együttes piaci részesedése meghaladja a 90 százalékot. 

Jól sikerült a 2009-es év a pénztárak számára, hiszen a klasszikus 12,11, a kiegyensúlyozott 17,75, a növekedési portfóliók átlagosan 25,95 százalékos hozamot értek el. „A legjobban egy növekedési portfólió szerepelt 34,18 százalékos hozammal, de a legszerényebb hozamot produkáló kiegyensúlyozott portfólió is 5,08 százalékos nyereségre tett szert. Ez egyben azt is jelenti: a pénztáraknak sikerült ledolgozniuk azt a veszteséget, amit 2008-ban a pénzügyi válság kirobbanása miatt szenvedtek el” - közölte Nagy Csaba, a Stabilitás Pénztárszövetség elnöke, hozzátéve: a magánnyugdíjpénztári teljesítményekre a 2009. évben a végletek voltak jellemzőek.

Nézze meg az Ön nyugdíjpénztára hogyan teljesít!

A gazdasági világválság tavaly az első negyedévben érte el a mélypontját, majd a különféle állami stabilizációs, gazdaságélénkítő intézkedések a második negyedévtől látványosan éreztették hatásukat. Visszatért a tőkepiacokra a likviditás, erősödött a befektetői bizalom: a globális és a hazai tőkepiacon 2009. március óta az optimista hangulat töretlen, az indexek látványos emelkedést produkáltak. Ahogy 2008. évben az összes pénzügyi eszköz együttes leértékelődése ment végbe, úgy az elmúlt évben az árfolyamok erősödése szinte minden eszközosztályt érintett.

A kiváló nemzetközi befektetői hangulatnak köszönhetően a hazai állampapír piac is stabilizálódott, majd a hazai monetáris lazítás eredményeként jelentős árfolyam emelkedés zajlott le. Mindezek eredményeként a szövetséghez csatlakozó magánnyugdíjpénztárak vagyonának piaci értéke 39,6 százalékos növekedés mellett 1783,5 milliárd forintról 2395,7 milliárd forintra emelkedett. Ebből 2009. év végén a magánnyugdíjpénztári fedezeti tartalék összesített értéke 2379,4 milliárd forint, amely 1,71 százaléka a Klasszikus, 19,67 százaléka a Kiegyensúlyozott, és 78,62 százaléka a Növekedési portfólió között oszlott meg – fejtette ki Nagy Csaba.

Az elnök rámutatott: a pénztári teljesítmények megítélésekor elsősorban a hosszú időtávra jellemző hozamadatokat érdemes figyelembe venni. Ezeknél az adatoknál az olyan hozamingadozások, mint például a 2008. év végi sokk, „kisimulnak”, így lehetővé válik a portfólió-kezelők teljesítményének reális megítélése. Az előzetes adatok alapján a 2000-2009 közötti tíz éves átlaghozamok a klasszikus portfoliók kivételével növekedtek, ami alátámasztja a választható portfóliós rendszer bevezetésének helyességét.  A magasabb kockázatokat felvállaló portfóliók esetében ugyanis a hosszú távú teljesítmények kedvező változása lehetővé teszi a 2008. évi gyenge szereplés hatásának ellensúlyozását a jövőben.
 

Stabilitás eredmény profit hozam növekedés nyugdíjpénztárak haszon Nagy Csaba Pénztárszövetség
Kapcsolódó cikkek