Pénz- és tőkepiac

Az ír banktörténelem eddigi legnagyobb vesztesége lehet az Anglo Irish Banknál

Valószínűleg az ír banktörténelem eddigi legnagyobb veszteségét könyvelhette el az Anglo Irish Bank, amely - a szerdán közzétett eredményjelentés szerint - a tavaly december végéig eltelt 15 hónapos, hosszított üzleti évében 12,7 milliárd eurós veszteséget termelt.

A bankot 2009 januárjában államosították. Ezt megelőzően, a 2008. szeptemberben végződött üzleti évben még 664 millió eurós adózott eredmény képződött a banknál, amelyet az ír összeomlása taszított az óriási veszteségbe.

Az ír kormány, keddi bejelentése szerint, 8,3 milliárd eurót pumpál az államosított bankba, és - mint a brit pénzügyminiszter közölte - az sem kizárt, hogy további tízmilliárd euróval kell megelőzni a további veszteséget. Brian Lenihan hangsúlyozta, az Anglo Irish Bank számára hosszú távú megoldást találni "messze a legnagyobb kihívás" az ír bankválságban.

Az Európai Bizottság az Anglo Irish Banknak 10,4 milliárd eurós, egy másik pénzintézetnek, az INBS lakástakaréknak 2,7 milliárd eurós hitelt engedélyezett, ugyanakkor górcső alá vesz minden állami hitelt, amelyet az Anglo Irish Bank eddig kapott. A két pénzintézetnek májusig, illetve júniusig Brüsszel elé kell tárnia átalakítási tervét.

MTI Eco-->

Anglo Irish Bank vesztesége
Kapcsolódó cikkek