Pénz- és tőkepiac

Az OTP magával ránthatja a részvénypiacot

Javult a magyar tőkepiaci befektetések kockázati megítélése az elmúlt hónapokban – közölte az Equilor Befektetési Zrt. legfrissebb elemzésében.

A magyar állampapírpiacon a kockázatmentes hozamok lényegében folyamatosan csökkennek, ahogy a piaci szereplők beárazzák a további kamatvágásokat, illetve az inflációs pálya csökkenését. A befektetői hangulat javulása még inkább tetten érhető a magyar részvénypiacon, igaz, a BUX index idei, 16 százalékos emelkedését szinte kizárólag az OTP-rali generálta.

Az Equilor szerint viszont az OTP felülteljesítése a második negyedévben a visszájára fordulhat, s ez szükségszerűen magával rántja a magyar részvénypiacot is. Ezért a befektetési cég összességében konszolidálódó, enyhén lefelé csúszó magyar részvénypiacot prognosztizál a második negyedévre.

Az OTP magyarországi tevékenységének teljesítményét a stagnáló gazdaság, illetve a március 1-jén életbe lépett, a hitelezést szigorító új jogszabályok tarthatják nyomás alatt. Ennek ellenére a társaság magyarországi üzletága 2010-ben is hozhatja, sőt várhatóan felülteljesíti a tavalyi, 178 milliárd forintos nettó eredményt, annak ellenére, hogy a kamatcsökkentések várhatóan mérséklik a nettó kamatmarzs mértékét, viszont elvben élénkíthetik a forintalapú hitelek felvétele iránti kedvet.

A külföldi leánybankok teljesítménye viszont harmatos maradhat. Ukrajnában, Szerbiában és Szlovákiában a működési eredmény önmagában is gyenge, a nem teljesítő hitelek részaránya pedig magas. Az idei év eredményét tehát döntően az befolyásolja majd, hogy a három leánybank milyen mértékű céltartalékolást követel meg. Az Equilor mindenesetre alulsúlyozásra ajánlja a vezető hazai hitelintézet részvényeit. Szintén alulsúlyozásra javasolja a befektetési cég a Richtert, mivel a társaság nehezen tudja majd megismételni a várakozásokat felülmúló tavalyi negyedik negyedéves profitját, ugyanis azt főleg egyszeri tételek dobták meg.

A cikk teljes terjedelmében csak előfizetőink számára elérhető. A cikket - az összes mai cikkel együtt - egy emelt díjú SMS elküldésével olvashatja el.

OTP leánybank kamatmarzs részvénypiac Richter Equilor
Kapcsolódó cikkek