Pénz- és tőkepiac

Megemelte 4 százalékra az irányadó kamatot az ausztrál jegybank

A feltörekvő országok számára jelzés értékkel bír, hogy az ausztrál központi bank márciusban folytatta a kamatemelési ciklusát. A világ vezető államait tömörítő G20 csoport közül idén először emelt a Glenn Stevens vezette Royal Bank of Scotland (RBA) amely a várakozásokkal megegyezően 3,75 százalékról növelte 4 százalékra az ausztrál kamatlábat.

Az elemzőket nem lepte meg a lépés, a Bloomberg körkérdésében megszólaló 19 közgazdász közül 14 várta, hogy márciusban emelkedjen a ráta, miután a múlt hónapban szünetet tartott a RBA. Szakértők szerint a jegybank kamatemelését követheti a térség más országainak jegybankja is, így az növekedése és a gazdaság bővülése miatt Malajziában és Indonéziában is kamatemelési várakozások alakulhatnak ki.

Piaci megfigyelők úgy látják, hogy trendszerűvé vált a központi bank kis lépésekben tett szigorító politikája, ugyanakkor a jövőben is lehet szünetre számítani, akár már a következő áprilisi ülésen. Óvatosabb kamatemelési ciklusra számít több ausztrál szakember, mint mondják, bár a kontinensnyi ország belső motorja ismét kezd felpörögni, amit elsősorban a nagy ásványkincs kitermelő cégek beruházásai húznak, ugyanakkor a külső pénzpiaci környezet továbbra is bizonytalan.

Az ausztrál és az országban indikatívnak számító brit kamatláb közötti különbség ezzel 350 bázispontra nőtt, ami 1990 óta a legszélesebb kamat-spread, de az amerikaihoz mért 3,75 százalékos különbség is tavaly január óta a legmagasabb. Az ausztrál dollár valamelyest gyengült a hírre: 1,110-es szintről 1,116-ig emelkedett az árfolyama az amerikai dollárral szemben, míg a két éves állampapír hozamok 5 bázispontot emelkedtek 4,62 százalékra.

Glenn Stevens a döntést követő sajtótájékoztatón azt hangsúlyozta, hogy az ausztrál gazdaság növekvő pályára állt, amely most már néhány hónapja trendszerűnek tekinthető. Az üzleti bizalmi index javult az országban, míg a kiskereskedelmi forgalom 1,2 százalékkal emelkedett december és január között. A jegybank a tavalyi utolsó negyedévre éves alapon 3,25 százalékos GDP-bővülésre számít, köszönhetően az ausztrál kormány 22 milliárd ausztrál dolláros gazdaságélénkítő csomagjának hatására.

Ausztrália dollár Glenn Stevens kamat ausztrál jegybank
Kapcsolódó cikkek