Pénz- és tőkepiac

Wall Street: új csúcson volt a bankindex

A Wall Street indexei emelkedő hetet zártak. A Dow Jones 0.55%-ot, az S&P500 0.99%-ot emelkedett, és ismét a NASDAQ-é volt a vezető szerep 1.78%-kal. Minden index új, majdnem 18 havi csúcsra ért, új maximum értékeket létrehozva. Az S&P500 index pontosan 1150 ponton zárta a hetet, ami egy fontos lélektani ellenállási szintnek tekinthető.

Forrás: Tradenet Global

A héten nem történt fontosabb makrogazdasági bejelentés vagy jelentősebb esemény, ami által akadálytalanul emelkedhettek volna az indexek. A növekedéseket így bizonytalannak mondható forgalom kísérte. A bankindex figyelmet keltett kitörésével és új csúcsot hozott létre. A biotechnológiai szektor szintén új csúcsokra tört, és jelenleg a 2010-es év nagy nyertesének nevezhető, az év eleje óta elért elképesztő 26%-os hozamával. A szektor nemcsak elérte, hanem meg is tudja tartani frissen szerzett magaslatait.

Az S&P 500 index január közepe óta egy 10%-os jelentős korrekciót hajtott végre, amint azt az év elején kilátásba helyeztük. A hanyatlás éles és meghatározó volt, és csak az EMA200-nál állt meg, ami támaszként megtartotta az indexet. Ezen a fontos mozgóátlagon, melyet a hosszú- és rövidtávú kereskedők egyaránt használnak, a piac egy bullish Dragon Fly gyertyát rajzolt, ami megtorpanást jelez. Ez a jel korrekciós rallyt indított el.

Az S&P500-at leképező SPY ETF 112 pontnál erős ellenállást mutatott, melyet a héten megtört az árfolyam.

Az ETF egy fordított Head and Shoulders (fej és vállak) alakzatot formált, melynek nyakvonala a 112, feje pedig az éves mélypont 105-ös értékénél helyezkedik el.

A nyakvonal kitörése kezd biztatóan kinézni, és a hét során az index újabb 2010-es csúcsra emelkedett. Az emelkedő trend közép/hosszú távon 120-ig is repítheti az indexet - írja a Tradenet múlt hétről szóló elemzése.

Az első támogatás 112-nél látható, a vevők itt vásároltak az elmúlt két hétben.

Mi várható a héten a Wall Street-en?

Hétfő: a kereskedés elején néhány gazdasági adat jelenik meg, de a keddi kamat döntés miatt nem várható az indexek jelentős mozgása az adatok hatására.

Kedd: A piac nyitása előtt  friss ingatlanpiaci adatok érkeznek, melyek az első két órában hatással lehetnek a piacra. Utána a piac a délután folyamán a kamatdöntésre fog várni.

Szerda: A gyártói árindex bejelentés a kamatdöntés után nagyobb érdeklődést és volatilitást okozhat. A héten az opciók is lejárnak, ez hozzájárulhat egy nagyobb mozgáshoz.

Csütörtök: Ha szerdán nem történne nagyobb mozgás az opciók lejárata miatt, akkor majd történik csütörtökön. Ez akkor eshet meg, ha túl sokan várnak a gyártói árindex szerdai kereskedés előtti megjelenésére.

Péntek: Nem lesznek gazdasági bejelentések. Az opciók ezen a napon járnak le. Az első óra után különösen lassú nap várható.

dragon fly S&P 500 Dow Jones bankindex Wall Street tradenet
Kapcsolódó cikkek