Pénz- és tőkepiac

Fed: még sokáig maradhat az alacsony kamatszint

Az amerikai jegybank (Fed) kamatdöntői szerint még sokáig, a befektetők által eddig vártnál is hosszabb ideig maradhat a mostani alacsony szinten a kamat, ha a gazdasági kilátások romlanak, vagy mérséklődik az infláció - derült ki a Fed március 16-ikai kamatdöntő ülésének kedden este nyilvánosságra hozott jegyzőkönyvéből.

A kamatdöntők a márciusi közepi ülésen úgy fogalmaztak, hogy sokáig fennmaradhatnak az amerikai gazdaság kilátásaival kapcsolatos aggodalmak, ezért nem sietik el a kamatemelést.

A márciusi kamatdöntés után kiadott közlemény szerint a Fed "még hosszabb ideig" az akkor megerősített szinten tervezi tartani a kamatot a gazdaság élénkítése céljából. A kedden ismertetett jegyzőkönyvből kiderült: nem lehet időben pontosan meghatározni azt, hogy milyen hosszú ideig marad a mostani kamatszint. Minden attól függ, hogy milyen ütemben erősödik a gazdaság. 

A Fed 15 hónapja csökkentette a jelenleg is érvényes történelmi mélypontra az egynapos kamat célsávját 0,0 és 0,25 százalék közöttire.

Fed kamatszint amerikai alapkamat
Kapcsolódó cikkek