Pénz- és tőkepiac

Ön szeretne privátbankárt?

A klasszikus privátbanki kiszolgálást igénybe vevő ügyfelek befektetései kevésbé vannak kitéve a piaci körülmények rosszabbodásának, így pénzük még válság idején is nagyobb biztonságban van.

A magyarországi bankszektor private banking szegmense jelenleg több mint 1900 milliárd forint értékű magánvagyont kezel, ez mintegy 40 ezer ügyfelet jelent, amely a hazai banki kapcsolattal rendelkező lakosság kevesebb, mint egy százaléka. Ugyanakkor a Volksbank induló üzletágának ügyfelei számára kezelt nagysága a bankon belüli lakossági betétállomány mintegy negyedét teszi ki.

Bankonként eltérő, hogy mekkora kezelt vagyon jelent belépőt a privátbanki kiszolgáláshoz, a Volksbank esetében már 10 millió forint befektetése esetén is kiemelt figyelemben részesülnek az ügyfelek. A piacon egyébként a továbbra is jellemzőnek tekinthető 50 millió forintos vagy annál magasabb limiteket meghatározó szolgáltatók által kezelt vagyon részaránya nem változott lényegesen, továbbra is az állomány 43-44 százaléka felett rendelkeznek.
 
„A Volksbank kiemelt lakossági ügyfelei főként az alacsonyabb kockázatú termékeket preferálják, csak nagyon kis hányaduk érdeklődik a kockázatosabbnak minősülő termékek iránt. - hangsúlyozta Kiss Zoltán, a Volksbank vezérigazgató-helyettese. Hozzátette: „A válság hatására a befektetők óvatosabbá váltak, nem szeretik hosszabb távon elkötelezni magukat, és még inkább a rövid, likvid eszközöket keresik.”
 
Annak ellenére, hogy a vagyonosabb ügyfelek kifinomultabb befektetési stratégiát követnek, mint az átlag ügyfél, befektetéseik akár 30-50 százalékát is tarthatják banki betétben. Ezzel szemben a nyugat-európai privátbanki ügyfelek portfóliója sokkal változatosabb, befektetési jegyeket, részvényeket, kötvényeket és ingatlanokat tartalmaz. A vagyonkezelési fókusz hazai erősödését jelzi, hogy az elmúlt egy évben elsősorban befektetési alapokkal bővült a termékskála. Ezzel együtt a portfóliók még mindig alacsony kockázatról tanúskodnak, ebben nyilvánvalóan nagy szerepe volt a betéti akcióknak is, amelyek lecsengésével előtérbe kerülhetnek a kockázatosabb, nagyobb hozamú termékek is.
 
A privátbanki ügyfelektől ugyanakkor a pénzintézetek is többet várnak el, mint az átlag lakossági ügyfelektől, hiszen itt elengedhetetlen, hogy az ügyfél tisztában legyen saját kockázatvállalási hajlandóságával, és kezelni tudja az egyes befektetési eszköz típusok tartásából eredő kockázatokat. Ebben jelentős szerepe van a saját befektetési tanácsadónak, aki folyamatosan tájékoztatja ügyfelét kockázati kitettségével, és befektetési eredményeivel kapcsolatban is. 

kockázat vagyonkezelés betéti akció Volksbank befektetés privátbankár likvid
Kapcsolódó cikkek