Pénz- és tőkepiac

Összement a járműhitel-piac

Alig 1,8 milliárd forintnyi új gépjárműhitelt helyeztek ki februárban a háztartásoknak a pénzügyi szolgáltatók, így tovább csökkent a szektornál lévő kölcsönök mennyisége – derül ki a Magyar Nemzeti Bank adataiból. A piac drasztikus visszaesését jól szemlélteti, hogy a február végéig tartó egy év alatt 17,7 százalékkal, 288,7 milliárd forintra mérséklődött a szektornál lévő állomány.

A tavaly kissé összezsugorodott piacon ugyanakkor jóval átláthatóbb feltételekre számítanak a szereplők, elsősorban az új, részben már életbe lépett szabályozásnak köszönhetően. Egy, a napokban megrendezett szakmai konferencián elhangzottak szerint az új jogszabályok révén az idén alapjaiban megváltozik a gépjármű finanszírozók és a kereskedők helyzete.

Kolossváry Ádám, a Merkantil Bank vezérigazgatója szerint, a gépjármű finanszírozással kapcsolatos kockázatok jelentőségét jelzi, hogy a terület nevesítve is megjelent az új pénzügyi szabályozórendszerben, amelynek megalkotásánál a pénzügyi felügyelet (PSZÁF) a szakma meghatározó képviselőit is bevonta az előkészítő folyamatba. Az új szabályozásban így az eredeti elképzeléseknél hosszabb futamidő (7 év) szerepel, a hitelfedezeti értékek kapcsán pedig, a bankhitellel szemben a finanszírozónak nagyobb biztonságot nyújtó pénzügyi lízing került előnyösebb helyzetbe. 

Farkas Ádám, a PSZÁF elnöke szerint a hitelezéssel, finanszírozással kapcsolatos, több lépcsőben bevezetésre kerülő új jogszabálycsomag legfontosabb céljai a fogyasztói jogok magasabb szintre emelése, a pénzügyi szolgáltatások közvetítésének átláthatóbbá tétele, a felelős hitelezés gyakorlat erősítése. A részben 2010. március 1.-én, részben június 11.-én hatályba lépő szabályváltozás egyik legfontosabb újdonsága, hogy az Európai Uniós elvárásokhoz igazodva, a fogyasztóknak nyújtott hitelről szóló törvény előírása alapján március 1.-étől hazánkban is szabályozottá vált a fogyasztói elállási jog, amely szerint a fogyasztó, a szerződés megkötésétől számított 14 napon belül, ingyenesen elállhat a szerződéstől. A vevőt védi az előtörlesztési joga is, ami a mai szintnél alacsonyabban maximalizált díj mellett válik lehetővé.

Filepkó Annamária, a PSZÁF szakértője kiemelte: az új szabályozás a függő, és a független közvetítő fogalmának megteremtésével váltotta fel a korábbi a.) és b.) típusú ügynöki tevékenységet. Az új közvetítői kategóriákhoz a jogosultságok és követelmények (köztük az úgynevezett közvetítői hatósági vizsga), pontos meghatározása tartozik.

A közvetítők több típusának megbízók általi igénybe vételéhez lesz szükség a felügyelet engedélyére, miközben az egyes közvetítői típusoknak (független közvetítők) a tevékenysége is engedélyköteles lesz. Az új szakmai követelményeknek valamennyi közvetítő 2011. január 1.-jét követően köteles megfelelni. Mivel a független közvetítőnek minősülő közvetítők 2010. szeptember 30-ig végezhetik engedély nélkül tevékenységüket, a PSZÁF-hez legalább egy hónappal hamarabb érdemes eljuttatniuk a tevékenység engedélyezésére vonatkozó kérelmüket, azonban a megbízóknak már jelenleg is engedélyt kell kérniük a felügyelettől abban az esetben, ha pénzügyi szolgáltatásaik közvetítéséhez az úgynevezett kiemelt (függő) közvetítőt, vagy többes kiemelt (független) közvetítőt kívánnak igénybe venni.

A konferencián megszólaló szakemberek szerint, a válság előtti időszak évi 200 ezer feletti gépjármű értékesítése éppen annyira irreális volt, mint amennyire, ellenkező előjellel az, a jelenlegi évi 60 ezer darabos eladás. A realitás a 120 ezres értékesítési nagyságrend, ami az idén még elérhetetlennek tűnik az egyre inkább forráshiánnyal küzdő szakma számára.

járműhitel hitel. PSZÁF
Kapcsolódó cikkek