Pénz- és tőkepiac

Hiteltanácsadók: Állami segítséget a frankhiteleseknek!

A svájci frank átlépte a kétszáz forintos határt, ami rémülettel tölti el a frankhiteleseket. A Banki Hiteltanácsadók és Kihelyezők Egyesülete emlékeztet arra, hogy március végén számos hírcsatornán, ezek között a Világgazdaságban közzé tette, hogy időszerű a frankhitelek forintra váltásának vizsgálata, és ingyenesen felajánlotta, hogy minden érdeklődőnek ingyenesen megvizsgálják a váltás lehetőségét.

Az egymillió-négyszázezer körüli frankhitellel rendelkezőből az Egyesület elnöke, Kézdi Zsolt tájékoztatása alapján huszonhét kívánt élni a lehetőséggel. Az elnök szerint két fő oka van az érdeklődés hiányának. Egyik ok, hogy vannak, akik nem tudnak váltani, mert ingatlan fedezetük értéke alacsonyabb a hiteltartozásuknál, vagy nem fizetik időben a törlesztést, ami kizáró ok a váltásnál. Másik ok, hogy sokan még mindig nem tevékenyek saját helyzetük változtatásában. Ez utóbbiak kívülről, legtöbben az államtól várnak megoldást.

Szakmai berkekben ismert, hogy számos oka van a hitelek bedőlésének, ezek között nem mindegyik kimentését lenne előnyös és igazságos közteherviselésből finanszírozni. A hitelek bedőlésének leggyakoribb oka a hitelek törlesztő részleteinek az árfolyamkülönbséget meghaladó  jelentős emelkedése a hitelező egyoldalú szerződésmódosításával megemelt hitelkamat és bankköltség miatt.

Ezt az okot az Egyesület az adós felelősségi körén kívülinek értékeli, és indokoltnak tartja a megoldást a felelősség arányában terhelni az okozókra, amiből nem vonhatják ki magukat a bankok sem. További gyakori ok az elvesztett munkahely miatt kisesett jövedelem. A válság miatt megugró eredménye, hogy az állásukat elvesztők nem, vagy nem rövid idő alatt találnak újat, ezért ebbe a helyzetbe kerülő hitelesek állami megsegítése indokolt lehet.

Az Egyesület felhívja a figyelmet arra, hogy van a törlesztésüket nem fizetők között, aki fogyasztási költségeit tekintve rendelkezik a törlesztés fizetéséhez szükséges jövedelemmel,  mégsem fizeti. Egy részük úgy érvel, hogy jövedelmük nem látható, ezért össze tudnak olvadni a rászorultakkal.

Az Egyesület figyelmeztet arra, hogy ez utóbbiak állami megsegítése tovább erősítené a meglévő társadalmi feszültségeket, rontaná a jelenleg is gyenge fizetési hajlandóságot, hazánk nemzetközi megítélését, illetve gazdaságunk kockázati besorolását.

Javaslatuk, hogy az állami segítség egy olyan feltételrendszer keretében történjen, amely előzetesen vizsgálja az adós felelősségét és közrehatását a kialakult helyzetében, illetve teherviselő képességét (törlesztési lehetőségét) az APEH jövedelem igazoláson kívül további, valós jövedelem viszonyai megállapítására alkalmas adatok alapján állapítsa meg.
Kézdi Zsolt elnök a szervezetükben felhalmozott tudásbázis és tapasztalatok felhasználásával részt venne a rendszer kidolgozásában, illetve a vizsgálatban.

Banki Hiteltanácsadók és Kihelyezők Egyesülete devizahitel törlesztőrészlet frankhitel svájci frank állam árfolyam
Kapcsolódó cikkek