Pénz- és tőkepiac

Megnyugtatja-e a piacokat a csúcsra járatott pénzpumpa?

Újraindul a pénzpumpa az eurózónában, miután az EU, az EKB és az IMF összehangolt, mintegy 750 milliárd euró értékű csomagot jelentett be a hétvégi ülése után – jelenti a Cashline.

A terv szerint 250 milliárdot az IMF gereblyéz össze a tagállamoktól, 60 milliárdot az EU költségvetése áll, a maradék pedig kötvényvásárlási és garanciavállalási program, és egyéb likviditásnövelő lépésből tevődik össze, úgy, mint a 3 hónapos euróhitel-csatorna újbóli életbe léptetése, valamint a 3 havi dollár-euró csereügyletek (swapok) életre keltése, ami az euró védelmét igyekszik elősegíteni.

A bejelentés szerint a likviditásnövelő lépéseket sterilizálás követi majd, tehát a pénzpumpa csak ideiglenes lesz. A fő kérdés, hogy ez meddig hozhat megnyugvást a piacokra, hiszen ezen csomag egyenes következménye az adóssághegyek további srófolása, az eurózóna finanszírozásának fenntarthatósága a jövőben is kérdőjeles maradhat.

Rövid távon a short-pozíciók zárása automatikus emelkedést hozhat mind a tőzsdéken, mind az euró árfolyamában, azonban a problémák már csak az ismét megingott pénzügyi bizalom miatt is a korábbinál jóval hamarabb visszatérhetnek és vissza is fognak térni.

Észak-Rajna-Vesztfália lehet Merkel kancellár veszte? Az előzetes eredmények szerint súlyos vereséget szenvedett a vasárnapi tartományi választásokon a Merkel vezette koalíció, amely duplán jelent kellemetlenséget: az új tagokkal ugyanis elveszett Merkel többsége a szövetségi parlament felsőházában (Bundesrat) is. Egyelőre kérdéses, hogy a tartományi parlamentben milyen koalíció alakul, Merkel veresége azonban biztosnak tűnik. Ez az unió szempontjából nem mellékes momentum, mivel az utóbbi időben ő volt az egyik nagyobb támogatója a Görögországnak nyújtandó segélycsomagnak.

Bár azt is érdemes hozzátenni, hogy a görögökkel kapcsolatban már lassan 4 hónapja tartó, intenzívnek nem nevezhető adok-kapokban sem ragaszkodott álláspontjához. Kezdetben a kivárásra játszott, majd később, amikor már egyre nagyobb volt a baj, ő vált a mentőcsomag egyik legnagyobb támogatójává (vélhetően politikai okok vezérelték a most lezajlott tartományi választások eredményétől tartva). Merkel és a kormányzó koalíció mozgástere a fentiek tükrében igencsak leszőkül - kérdéses, hogy amennyiben reformintézkedésekre kerülne sor a későbbiekben, azok mennyire hígulnának fel az ellenzékkel folytatandó egyeztetések során.

swap short-pozíció IMF görög euróhitel segély Merkel EU Görögország euró csomag piac
Kapcsolódó cikkek