Pénz- és tőkepiac

Összeesküvés az EKB-ban? - A németek gyanakodnak

A Bundesbank néhány tagja a Spiegel beszámolója szerint úgy gondolja, az Európai Központi Bank (EKB) Franciaországnak segít azzal, hogy továbbra is jelentős mennyiségben vásárolja a görög államkötvényeket.

A hivatalos adatok szerint a múlt hét végéig az Európai Központi Bank mintegy 40 milliárd eurót költött spanyol, ír, portugál és főként görög államkötvények megvásárlására. Az EKB eddig 25 milliárd euróval segítette meg az adósságválsággal küzdő Görögországot és naponta átlag további 2 milliárd eurót költ Athénra, egyes német jegybankárok aggodalmát kiváltva ezzel.

A Bundesbank az EKB 27 százaléka fölött rendelkezik és a 7 milliárd euró értékben felel az EKB görög állampapírjaiért. Mint arról a Spiegel beszámol, egyes német jegybankárok úgy látják, hogy az EU bankja azért vásárol továbbra is görög államkötvényeket, mert ezzel Franciaországnak kedvez.

A Bundesbank tagjai nem értik, máskülönben miért volna szükség a további akciózásra, tekintve, hogy az EU már megállapodott a Görögországnak nyújtandó 110 milliárd eurós mentőcsomagról. Mint ismeretes, Németország 2013 májusáig nem tud megválni a görög állampapíroktól, mert a tulajdonok erre ígéretet tettek Wolfgang Schäuble pénzügyminiszternek. A francia bankok viszont jól járnak, mert az EKB felvásárlási akciója mesterségesen magasan tartja az árakat, így a francia bankok jó áron adhatják el a kötvényeket, ez könnyű módszer a mérlegeik megtisztítására.

Jean-Claude Trichet, az EKB francia elnöke egyébként állítólag Nicolas Sarkozy elnök nyomására döntött úgy, hogy megsérti a régóta fennálló EKB tabut, mely szerint a Bank soha nem vásárolja fel egyik tagországának adósságát. Axel Weber, a német jegybank elnöke az intézkedés ellen szavazott az EKB tanácsában és nyilatkozataiban kritizálta a döntést. Ugyanakkor a jegybankár dilemma elé néz, hiszen Trichet mandátuma a jövő évben lejár, és ő a poszt egyik várományosa. Az általános vélemény szerint, ha Weber tovább harcol az állampapírok vásárlása ellen, azzal jelentősen csökkenti annak esélyét, hogy az EKB elnökévé választják.

EKB mentőcsomag görög Trichet jegybankár kötvény Görögország állampapír jegybank
Kapcsolódó cikkek