Pénz- és tőkepiac

A Fidesz kormány még az olajárat is "lenyomja"

Az olaj ára Ázsiában hétfőn 70 dollár volt barrelenként az európai adósságválság terjedésével kapcsolatos félelmek nyomán.

Az irányadó minőségű olaj ára júliusi szállításra 1,20 dollárral 70,31 dollárra csökkent barrelenként szingapúri idő szerint délben, a New York-i árutőzsde elektronikus kereskedelmében. Az olajkereskedk gyakran az értéktőzsdéket figyelik, amely jelzést ad a befektetői hangulatra, és a legtöbb ázsiai tőzsdén hétfőn kurzuscsökkenés történt, folytatva a pénteki zuhanást, amikor a Dow Jones ipari átlagoindexe 3,2 százalékkal esett.

A májusra vonatkozó gyenge amerikai foglalkoztatási adatok és a Magyarország gazdasági helyzetével kapcsolatos félelmek csökkentették az olajba vetett bizalmat. "A befektetők menekülnek a kockázatosabb eszközökből, ezért piacra dobják a részvényeiket és az olajat" - jelentette ki Victor Shum, a Purvin and Gertz szingapúri tanácsadó cég energiaügyekben illetékes elemzője az AP-nek. "Lehet, hogy a piac kissé eltúlozza a reakciót, de a foglalkoztatási adatok azt jelzik, hogy az amerikai gazdaság még mindig gyengélkedik" – fogalmazott Shum.

Egyes elemzők viszont az amerikai olajkészletek csökkenésére mutatnak rá, amelyek azt jelzik, hogy javul az olaj iránti kereslet, ezért az árak ismételt növekedését várják az év hátralévő részében. A Goldman Sachs jelentésében egyenesen úgy véli, hogy az olajár ez év második felébéen 85-95 dollár között ingadozik. 

foglalkoztatási adat olajár Goldman Sachs Purvin and Gertz olaj válság elemző
Kapcsolódó cikkek