Pénz- és tőkepiac

A kereskedők már elindultak a tengerpartra

Úgy tűnik, a kereskedők már bepakolták az utazótáskákat és elindultak a tengerpartra. Az árfolyam hétfőn oda-vissza ingadozott egy szűk sávban a fokozatosan csökkenő forgalom mellett.

Szerző: Tradenet Global

A már nyári hangulatban van, az alapkezelők pedig csak kozmetikai szépítéseket végeznek a portfolióikon, mielőtt bemutatják 2010 első féléves teljesítményüket az ügyfeleknek. Abban reménykednek, hogy értékes és növekvő részvényeket mutathatnak, és ezzel lenyűgözhetik klienseiket a kimutatásokkal.

A még nem vakációzó befektetők még meg fogják vizsgálni a vásárlói költekezésekről szóló adatot. A személyes bevételek májusban 0.4%-kal nőttek, a személyes megtakarítások pedig 4%-ot emelkedtek, vagyis az amerikai fogyasztók még nem tértek vissza évtizedes szokásukhoz, a gondolkodás nélküli költekezéshez. Pedig a gazdaság további felpumpálásához a vásárlók költekezése szükséges.

Az indexek enyhén hanyatlottak. A legerősebb a chipszektor volt fél százalékos drágulásával. A nyersanyagok ágazata és az energetikai szektor a rossz hangulatban 1%-nál is többet esett, az Alex nevű trópusi vihartól való aggályok miatt.

A Dow Jones enyhe gyengüléssel, -0.05%-kal került 10139 pontra. Az S&P500 index –0.2%-kal 1075 pontra, a NASDAQ pedig -0.13%-kal 2221 pontra került. A forgalom nagyon alacsony, mindössze 926 millió volt.

A kereskedés ezen a héten várhatóan a csütörtöki és pénteki fontos munkaerő-piaci adatok közzétételéig gyenge marad. A volatilitás megnövekedhet a július 4-i szünnap előtti alacsony forgalomban. A Függetlenség Napja előtti hét általában emelkedő szokott lenni, úgyhogy a héten várható némi fellendülés, hacsak az S&P500 index le nem esik a sokszor emlegetett 1040 pont alá. A jövő hét tehát rövidebb lesz, mivel hétfőn nincs kereskedés.

Jövő hét forgalmasnak ígérkezik a Tradenet iskola életében, Mr. Meir Barak - a Tradenet nemzetközi iskolacsoport alapítója - újra Budapestre látogat. Az előző konferencia sikerére való tekintettel folytatódik az előadássorozat a Világgazdaság támogatásával és a mai napig kereskedő tőzsdeguru újabb tippeket és trükköket oszt majd meg az érdeklődőkkel arról, hogyan is lehet sikeres kereskedővé válni a tőzsdén. További információ itt. 

A tegnapi nap főleg vételi ötletek megvitatásával telt a Tradenet Online Klubban. A nap egyik legsikeresebb kereskedését Michael külföldi oktató és elemző vetette fel. Ez az MPR ( Met Pro. Corp.) nevű részvény volt, melyet 10.80 $ felett alakított ki egy technikai pontot vételre, az árfolyam majdnem 1 $ emelkedett ezután, szép profitot eredményezve.

S&P 500 (SPY)

A kereskedés elején úgy látszott, hogy a részvények jól kezdenek. A befektetők viszont csalódtak a G20-as konferencia kimenetelében. A konferencián 20 ország vezetői kiadáscsökkentést és költségvetési hiánycsökkentést, és egy rugalmas tervezetet szorgalmaztak, mellyel a bankok tartalékokat képezhetnek. A részvények ezekre a hírekre eséssel reagáltak, és már az első félórában elérték napi mélypontjukat, ahonnan utána fel-le hullámoztak.

Az index nem tudott gyorsan a 110 pontos szint fölé kerülni és megtörni a lefelé tartó trendet. Ez azt jelenti, hogy a következő esés akár az éves mélypontig is elmehet, és kirajzolja a „fej és vállak” alakzatot (head & shoulders) a napi grafikonon, 104.50-es nyakvonallal. A technikai elemzés a célárat 86 pontban határozza meg.

Az index 0.2% mozgással zárt 1075 ponton.

NASDAQ (QQQQ)

A Nasdaq-ot mintha összekötötték volna az Apple részvénnyel, ami az index mozgásának kétszeresét produkálja. A nap elején, amikor az Apple esett, a Nasdaq gyengébb volt, mint a piac egésze. Amikor viszont az Apple emelkedett, a Nasdaq is összeszedte magát. Az index a bizonytalanságot sugárzó középértéken végzett.

Az index 0.13% mozgással zárt 2221 ponton.

Félvezetők ($SOX)

A tegnap említett kalapács gyertyaalakzat szépen működött. A szektor a pénteki magaslatok fölé tört, és a legerősebb szektor volt a tőzsdén hétfőn. A napi csúcsán az index az EMA20-nak ütközött, és elveszítette lendületét, de még így is zöldben zárt. Ha a mintát a 354 pont fölé emelkedés megerősíti, erős felfelé mozgásra számíthatunk.

A szektor 0.57% mozgással 354.11 ponton zárt.

Bankok ($BKX)

Robert Byrd demokrata szenátor hétfői halála miatt a piac aggódik, hogy az új pénzügyi reformtervezet a Függetlenség Napja előtt nem kerül a kongresszus elé.

A bankrészvények szűk sávban kereskedtek. Az EMA20 és EMA50 lefelé hajlik, és mostanában minden alkalommal ellenállásként viselkedtek, amikor az index megközelítette őket. A 200 napos EMA azonban még mindig támaszként szolgál 48.27-nél.

Az index 0.37% mozgással 49.01 ponton zárt.

Biotech ($BTK)

A biotechnológia szektor folytatta a pénteki lendületét, de amikor találkozott az EMA50 indikátor 1091-es értékével, napi csúcspontja is kialakult, innentől már hanyatlott. A szint megfordította a trendet, és a szektor lejjebb került.

Az ágazat kellően távol van az EMA200 indikátortól. Az ágazat 1116 pontnál fog ellenállásba ütközni, amely fölé két hónapja nem tudott emelkedni. Amennyiben ezt a szintet átlépi, az ágazat elég erőt mutat az év eleje óta tartó erős emelkedő trend folytatásához.

A szektor 0.43% mozgással 1075 ponton zárt.


részvény befektetési guru Dow Jones Meir Barak index tradenet Nasdaq
Kapcsolódó cikkek