Pénz- és tőkepiac

Folytatódik a küzdelem - A medvék átvették a hatalmat

A szerdai kereskedés arra szolgáltatott bizonyítékot, hogy a Mexikói-öbölbeli olajszivárgás a BP olajmezőjén nem csupán a természet számára jelent katasztrófát, hanem a Wall Street-nek is. A BP részvénye 16%-ot hanyatlott, és az egész piacot magával húzta. A cég a hosszú ideje tartó olajszivárgás miatt súlyos veszteségeket szenvedett el, és még nagy összegű büntetésekre is számíthat.

Szerző: Tradenet Global

Úgy tűnik, hogy a medvék átvették a hatalmat a piac fölött, és az Egyesült Államok törvényhozói gazdaságélénkítő eszközök nélkül maradtak. A kamatlábak nulla közelében vannak, az élénkítő csomagok pedig már megtették a hatásukat. Mi marad hát Obama elnöknek és a Fed-nek? Csak szavak… és mostanában sok az üres fecsegés. A Bézs Könyv, ami 12 körzetben vizsgálja a gazdaság állapotát, szerdán jelent meg, a Fed optimista kommentárjával fűszerezve. Optimisták, annak ellenére, hogy az olaj továbbra is gát nélkül ömlik az óceánba, a medvék pedig elárasztják a piacot.

A piac az előző napi optimista hangulat folytatódása miatt a nap elején emelkedett. A kínai májusban 50%-ot emelkedett, ami szintén hozzájárult a nap eleji 1%-os erősödéshez a tőzsdén. Ezután viszont megjöttek az eladók, és a piac mínuszba került.

A részvények szerdán gyengébben zártak. A Dow Jones 0.41%-ot, az S&P500 index 0.59%-ot, a NASDAQ pedig 0.54%-ot veszített. A forgalom élénk volt, 1.7 milliárd cserélt gazdát a NYSE-n.

Csütörtökön az energiaszektor továbbra is nagy figyelmet fog kapni. Több negatív hír is lenyomhatja az olajrészvényeket. Bár ahogy a short pozíciók kiépülnek, az áttörés csupán idő kérdése. Figyeljük a képernyőket: a BP, a RIG és a DO nagy napon belüli mozgásokat fog produkálni. A befektetők ma a heti munkanélküli kérelmekre fókuszálnak, ami a kereskedés nyitása előtt lát napvilágot. A jelentés előzménye a pénteken publikált kiábrándító májusi munkanélküliségi adat. Ráadásul 24 órán belül minden szempár Anglia Központi Bankjára és Európa Központi Bankjára szegeződik, miután az Új-Zélandi Nemzeti Bank kamatot emelt.

 
S&P 500 (SPY)

Egyetlen emelkedő napot vártak a medvék, hogy visszatérjenek a piacra, és nagy piros gyertyát hagyjanak maguk után a napi charton. Folytatódik a küzdelem az éves mélypontért. Az S&P 500 SPDR-e jelenleg 104.37 ponton áll. Elképzelhető, hogy az index e szint alá hanyatlik, és a 2009 márciusa óta érvényes emelkedő trend veszélyben van. A bikák azonban optimisták.

Az éves 104.50-es mélypont még mindig támaszul szolgál, ami az idén három alkalommal fogta már meg a piacot. Az első alkalom február 5-én volt, ami után a piac 33%-os száguldással ért el az új csúcsot. Másodszor egy hónappal ezelőtt szolgált erős támaszul ez a szint a május 6-i nagy pánik napján, harmadszor pedig május 25-én tapasztalhattuk ennek a támasznak a jelentőségét.

Az index 0.59%-ot gyengülve zárt 1056 ponton.


NASDAQ (QQQQ)

A küzdelem a 2009-2010 évek egyik legerősebb szektorában, a technológiai szektorban egyre élesedik. A harc az EMA200-ért folyik, ami még emelkedik, de egyre kisebb szögben. Az index szerdán e fontos mozgóátlag alatt zárt, és lehet, hogy e szint körül fog ingadozni egy ideig. A technológiai index az év eleje óta felülteljesítette a piacot, és az S&P500-zal ellentétben még most sem érte el éves mélypontját, mely 42 pont körül található.

Az index 0.54% hanyatlással zárt 2159 ponton.
 
Félvezetők ($SOX)

A chipszektor harmadik napja zár sorozatban az EMA200 indikátor 339.65-ös értéke alatt. Ezen a héten esett a szektor az EMA200 alá első alkalommal, és azóta ott is maradt. Az optimista szempont szerint a szektor az elmúlt hetekben 330 pont fölött tudott maradni. Amennyiben ez a szint elesne, a szektor következő csatája valószínűleg a 310-es éves mélypont körül lenne.

A szektor 0.75%-ot gyengülve 332 ponton zárt.


Bankok ($BKX)

A bankszektor a nap elején Ben Bernanke Fed-elnök szavainak pozitív hatását élvezte. A vevők megpróbálták az indexet az EMA200 48.20-as értéke fölé tornászni. A szint hiába támasztotta az év során szépen az árfolyamokat, az újrateszteléskor is elesett, és az index sorozatosan a negyedik napja zár a 200 napos exponenciális mozgóátlag alatt.

Az index 0.84% eséssel 47.18 ponton zárt.
 

Biotech ($BTK)

A biotech szektor ismét megmutatja értékét. Az év elején ez volt a legerősebb szektor, 33%-os száguldásával lehagyva a többi ágazatot. Mostanra a legtöbb szektor az EMA200 alá került, de a biotechnológia ágazat még mindig tartja ezt a szintet. Ám a csata közepén vagyunk. A szektor idén még nem volt az EMA200 alatt, aminek jelenlegi értéke 1015.38 pont. Ez kulcsfontosságú szint. Amíg az index e fontos mozgóátlag fölött tud maradni, van esélye egy éles emelkedésnek az elmúlt hetek agresszív zuhanása után.

A szektor 0.35% gyengüléssel zárt 1017 ponton.


short pozíció Dow Jones kínai export spy Nasdaq RIG BP DO olajrészvény
Kapcsolódó cikkek