Pénz- és tőkepiac

Jó hír az európai bankokról

Az Európai Központi Bank mai jelentése szerint a magánszférának nyújtott hitelek aránya 0,2 százalékkal emelkedett az előző év májusához képest az eurózónában.

A májusban mért 0,2 százalékos növekedéshez hozzáadódik az áprilisban regisztrált 0,1 százalékos plusz is. Az eurózóna bankjai áprilisig hét hónapon keresztül egyfolytában csökkentették a magánszektornak nyújtott hiteleket.

Howard Archer, az IHS Global Insight vezetője úgy látja, az adat biztató jel az európai hitelpiac számára. Michael Schuber, a Commerzbank elemzője viszont úgy látja, hogy a pénzpiacok szabályok változása újabb szigorításra késztetheti a bankokat, amelyek a jövőben csökkenthetik hitelezési aktivitásukat, vagyis előfordulhat, hogy a javulás átmenetinek bizonyul – jelenti az AFP.

A készpénz, betétek és más pénzügyi eszközök változását is mérő M3 mutatószám 0,2 százalékkal mérséklődött májusban és áprilisban is romlott a helyzet. Az alacsonyabb index azt jelzi, hogy nem kell inflációs veszélytől tartani és ez elvileg lehetőséget adhat az Európai Központi Banknak a kamatcsökkentésre. Ez azonban nehezen kivitelezhető, hiszen az alapkamat így is rekord mélységben, 1 százalékon áll.

EKB Európai Központi Bank európai bank hitelezés hitel
Kapcsolódó cikkek