Pénz- és tőkepiac

Nem sietnek a jelzálogadósok a törlesztéssel

Egy friss amerikai felmérés szerint egyre többen szüneteltetik jelzáloghitelük törlesztését részben kényszerből, részben saját maguk döntése alapján – tudósít a Cashline.

A helyzet egyelőre az adósoknak kedvez, hiszen a kilakoltatási procedúra egyes államokban különösen nehézkes, míg a jogi környezet, a kormányzati moratóriumok és nyomásgyakorlások tükrében még inkább nehezebb dőlőre jutni az adósokkal. 

A felmérés szerint 2008 januárjában még átlagosan 251 napos késében voltak a törlesztéssel az adósok, mára ez 438 napra növekedett. Az természetesen nem biztos, hogy ez a tendencia divattá válik majd a tengerentúlon, de egy gazdasági fordulat további nehézségeket okozhat a törlesztésekben és áttételesen a pénzügyi szektoron is újabb sebeket ejthet.

Kifogyott a szufla tegnap az energiapapírokból Amerikában, ez is hozzájárult ahhoz, hogy a nap végén lekonyultak az indexek. Az eladói nyomásban természetesen szerepet kaptak a BP-sagával kapcsolatos hírek. Egyes találgatások szerint csak hosszú hónapok múlva lehet elzárni majd a mélytengeri kutat, amely naponta 15-20 ezer hordó mennyiségű nyersolajat lövell a tengerbe.

A több mint egy hónapja tartó természeti katasztrófa szépen lassan a kormányzatnál is kiverte a biztosítékot: tegnap délutáni bejelentésében jelezték, hogy büntetőeljárást kezdeményeznek a körülmények kivizsgálására, emellett egy sor szervezet nyújtott be keresetet az olajfúrótornyot üzemeltető BP, valamint az azt építő Transocean ellen.

Ez a bejelentés más energiapapírok befektetőit is elbizonytalanította, mivel könnyen lehet, hogy ezt követően sokkal szigorúbb környezetvédelmi szabályok lépnek életbe, amelyek megtépázhatják az olajcégek profitjait. Az persze még mindig kérdéses, hogy a Mexikói-öböl mikorra heverheti ki ezeket a környezeti károkat, és a hogy a történet végén mekkora számlát nyújtanak majd be a BP-nek.

törlesztés Transocean jelzáloghitel BP adós mélytengeri olajkút
Kapcsolódó cikkek