Pénz- és tőkepiac

"Az OTP-vásárlók 90 százaléka veszíteni fog"

A kisbefektetők nagy része úgy gondolja, okosabb mindenkinél és saját erejéből is képes profitot szerezni, holott a statisztikák szerint a traderek 90 százaléka veszít.

Magyarországon sokan szeretik az OTP papírjait vásárolni, holott a bankpapírba fektetőkre is igaz, hogy túlnyomó többségük veszít az üzleten – mondta a Világgazdaság Online-nak Meir Barak, a Tradenet Global elnöke, tőzsdei kereskedő, aki konferencián osztotta meg kereskedési tapasztalatait a hazai érdeklődőkkel.

A Tradenet Global jelenleg három országban: Izraelben, az Egyesült Királyságban és Magyarországon tevékenykedik és évente 5 ezer fővel ismerteti meg a Wall Street-i kereskedés szabályait. A tervek szerint a vállalat évente újabb két-három piacon jelenik meg és három év alatt 20 ezerre növeli a tanfolyamain résztvevők számát. Az oktatások során a megélhetést biztosító napi kereskedésre koncentrálnak és nem hosszú távú befektetésekre. A magyar piac tekintetében is ambiciózus tervekkel rendelkezik a cég, a jelenlegi néhány százról egymillióra emelné ügyfelei számát a Tradenet, igaz, ehhez nem szab időbeli korlátot. Meir Barak elmondta: számukra azok a piacok érdekesek, ahol a lakosság szeretne tanulni és érdekli a pénzkereset. Magyarország ilyen szempontból remek lehetőséget jelent számukra.

A top trader hangsúlyozza: nemcsak a piac alapvető fogalmaival ismertetik meg a jelentkezőket, hanem részvényvásárlással kapcsolatos ötleteket is megvitatnak, együtt kereskednek és a döntéseiket internetes klubban beszélik meg. A hallgatók tudhatják, milyen papírokba fektetnek az oktatók és kérdéseket tehetnek fel ezzel kapcsolatban. Barak aláhúzta, hogy eleinte a tradereknek csak rendkívül alacsony kockázatot szabad felvállalniuk, és cserébe igen alacsony profitot realizálhatnak.

A tőzsdézés szakma, amelynek elsajátítása hosszú időbe telik, a kereskedőknek lépésről lépésre kell haladniuk, amíg a részvénypiac mellékkeresetből, hobbiból megélhetéssé válik számukra. A cél a kockázat limitálása, ilyen szempontból a magyar befektetők ideálisak, mivel alaposan meggondolják, mire fordítanak pénzt. A Tradenet elnöke szerint az internet segítségével bárki otthonról kereskedhet a Wall Streeten. Ez egyrészt azt jelenti, hogy a cég oktatási potenciálja szinte korlátlan, hiszen az internetes közösség tetszőlegesen bővíthető. Emellett bárki, éljen akár Magyarországon, akár Angliában, az amerikai színvonalnak megfelelő keresethez juthat az elektronikus segítségével.

OTP Meir Barak tőzsdézés tőzsdei kereskedők Wall Street tradenet
Kapcsolódó cikkek