Pénz- és tőkepiac

Egyre többen a rossz adósok feketelistáján

Nyolc százalékkal nőtt a lakossági banki feketelistán szereplő adósok száma a második negyedévben – derül ki a BISZ Zrt. Központi Hitelinformációs Rendszerében (KHR) szereplő adatokból.

Június végén 852,7 ezren szerepeltek a listán, csaknem 64 ezerrel többen, mint tavaly decemberben. A fennálló mulasztások, valamint a bankkártya-viszszaélések együttes száma a múlt hónap végén meghaladta az 1,18 milliót; ez több mint 13 százalékos növekedés 2009 végéhez képest. A fennálló és lezárt mulasztások mennyisége pedig együttesen meghaladja a másfél milliót, ez 11 százalékkal magasabb a tavalyi év véginél. Biztató ugyanakkor, hogy a lakossági rendszerben tárolt magánszemélyek számának növekedési üteme már lassult 2010 eddigi részében.

A lakossági „feketelistára” azok kerültek fel, akik legalább a összegének megfelelő – jelenleg 73 500 forint – kölcsön megfizetésével legalább 90 napon át késlekednek. Az is bekerül a nyilvántartásba, aki hamis okmánnyal igazolja magát vagy bankkártyával visszaélést követ el. Az adatokat a mulasztás megszűnését követően még öt évig nyilvántartják.

A vállalati alrendszert illetően viszont már valamivel kedvezőbb a kép, összehasonlítva a tavaly év végi adatokkal. A BISZ statisztikái szerint június végén 420,9 ezer, még fennálló szerződést tároltak a KHR-ben, szemben az év végi 435,2 ezerrel. Minimális mértékben bár, de csökkent a nyilvántartott vállalkozások száma is: az első fél év végén ezekből 177 ezer szerepelt a listán, szemben a decemberi 178,7 ezerrel.

A cikk teljes terjedelmében csak előfizetőink számára elérhető. A cikket - az összes mai cikkel együtt - egy emelt díjú SMS elküldésével olvashatja el.

Világgazdaság-->

KHR BISZ tartozás rossz adós feketelista
Kapcsolódó cikkek