Pénz- és tőkepiac

Magához tért a forint - Jó hírek a frankadósoknak

A Svájci Nemzeti Bank kamatdöntése és a kormány 3 százalékos deficitvállalása is segítette a forintot, ám délután megfordult a trend és minden esik, így egy svájci frank már 214 forintnál jár.

A hazai fizetőeszköz erősödésnek indult a vezető devizákkal szemben, melyhez belső és külső gazdasági tényezők is hozzájárultak. Matolcsy György ígértet tett , hogy 2011-ben 3 százalék alá vágják a költségvetés hiányát, és megerősítette, hogy az idei évben tartani fogjuk a arányos 3,8 százalékos deficitet.

A nemzetközi befektetői hangulat esetleges romlása azonban nagy kockázatokat jelent. Augusztusban romlott a hangulat, így a befektetők igyekeztek elkerülni a kockázatokat és frankba (vagy aranyba) menekültek.

Az fordulópontot a frank erősödésében az SNB kamatdöntése hozta meg, ám semmi garancia arra, hogy a W-alakú recesszióval vagy az eurózóna adósságválságával kapcsolatos aggodalmak nem erősödnek fel ismét.

A szintén menekülődevizának tekintett dollár is szenvedett: a frank paritásig kapaszkodott vele szemben a júniusi 1,16-os szintről.

A friss devizapiaci adatokat itt megtekintheti!

Szeptember 8-án, Matolcsy György bejelentése után a forint 223-as szintre erősödött a frankkal szemben, a délelőtti történelmi mélypont után. Némileg megnyugtatta a befektetőket a bejelentés, ugyanis sokáig nem volt egyértelmű a Fidesz kommunikációja e tekintetben. Orbán Viktor a parlamentben szeptember 13-án megerősítette: leszorítjuk a hiányt a maastrichti határ alá.

Így 220-as szint környékén stabilizálódott a forint, további jelentősebb erősödést a Svájci Nemzeti Banknak köszönhetünk.

Az SNB változatlanul hagyta irányadó rátáját, mely nem okozott nagy meglepetést a piacon. Egyedül a svájci UBS bank számított kamatemelésre a vezető véleményezők közül, azonban elismerték, a jegybank legfőbb oka a kamatemelés ellen az erős frank.

A jegybank monetáris tanácsa azzal indokolta döntését, hogy az csökken, a gazdaság helyzete stabil (azonban a globális növekedést kockázatok övezik), és kiemelte: deflációs veszélyeket lát. Ez ellen küzdeni fog a bank – mondta Suppan Gergely, a TakarékBank elemzője.

Az euró/frank árfolyam elmozdult az 1,3-as szint környékéről, az alpesi deviza meredeken zuhanni kezdett, egészen 1,33-ig. A kamatdöntés előtt 1,31 frank volt az euró ára.

Így a forint is előnyt tudott kovácsolni a frank gyengüléséből: 215,5-ös árfolyamról rögtön 213-ra változott a jegyzés. A mai nap tovább folytatódott a magyar fizetőeszköz erősödése, a 211-212 közötti sávban mozog a forint.

A világgazdaságot és a magyar gazdaságot övező aggodalmak talán csillapodtak, de nem tűntek el teljesen. Az Egyesült Államokban magas szinten stabilizálódott a a növekedési ütem visszaesésére számítanak, és az ingatlanpiacon sincs rendben szinte semmi. Az eurózónát csak a német gazdaság húzza; további kérdés, hogy a hiánylefaragások hatására stagnálás következik-e be a gazdaságban.

Jó hírek a frankadósoknak

A frank utóbbi hónapokban tapasztalt erősödése és a forint gyengülése a főbb valutákhoz képest jelentősen megnövelte az elsősorban frankban eladósodott magyar magánszemélyek terheit. Az árfolyamváltozások miatt ugyanis nagyon megemelkedtek a frankhitelek törlesztőrészletei. A probléma növelte a késve vagy egyáltalán nem törlesztő adósok számát.

A kormány azzal számol, hogy néhány tízezer bajba jutott devizahitelesen segíthet a hamarosan felállítandó nemzeti eszközkezelő társaság, amely a Magyar Fejlesztési Bank egyik leánytársaságaként jöhet létre – mondta Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter tegnap egy tévéműsorban. A Magyar Bankszövetség felmérésére hivatkozva elmondta: körülbelül 93 ezer devizahiteles van nagy bajban.

A miniszter elmondta, hogy október 15-ig kidolgozzák az eszközkezelő társaság koncepcióját. A következő néhány hónapban megalakulhat az intézmény. A bajba jutott devizahitelesek egyéni kérésre forintra átválthatják hiteleiket, ha pedig nem tudják fizetni a törlesztést, akkor bérletre válthatják a tulajdonjogot, lakásukat az eszközkezelő vásárolná meg. Matolcsy György azt állította, hogy a társaság annyi pénzből gazdálkodik majd, „amennyire szükség van”, mert a hitelpiacról és a bankoktól szerzi meg a forrásokat, de az állami költségvetésben nincs erre pénz.

forint Frank aggodalom GDP deviza frankadósok dollár növekedés bizalom euró
Kapcsolódó cikkek