Pénz- és tőkepiac

Nem csitul az aranyláz

Az elemzők többsége továbbra is rózsás jövőt jövendöl a sárga nemesfémnek

Habár a nemzetközi gazdasági-pénzügyi válsággal kapcsolatosan szinte hétről-hétre látnak napvilágot új forgatókönyvek, a befektetési bizonytalanságban évszázadok óta biztosnak számító arany értékállósága töretlennek látszik. A sárga színű nemesfémmel kapcsolatosan a Goldman Sach úgy véli, az elkövetkezendő 12 hónapban unciánként 1650 dollárig emelkedhet az aranyárfolyama. A nemzetközi befektetési bank szerint jövő év januárjáig 1400 dollárba, majd áprilisig 1525 dollárba kerül majd egy uncia befektetési színarany.

 „A csökkenő reálkamatok, az amerikai gazdaság talpra állásának lelassulása és a lazítások egyre valószínűbb újabb fordulója miatt tovább emelkedő aranyárra számítunk” – nyilatkozták legfrissebb jelentésükben a Goldman Sach elemzői, David Greely és Damien Courvalin. Jóllehet, amint az Egyesült Államok gazdasága ismét erőre kap, és az amerikai jegybank szerepét betöltő Fed enyhít az expanzív monetáris politikáján, nyomás alá kerülhet az aranyára is. Ezzel azonban - a Goldman szakértőinek véleménye szerint - legkorábban 2012-ben lehet számolni.

Hasonlóan optimista előrejelzést tett közzé néhány nappal korábban a J.P. Morgan bankház is – közölte a www. aranypiac.hu. Az amerikai nagybank szerint szintén az egyre lazább gazdaságpolitika és a világ valutáinak egymással szembeni leértékelési spirálja a fő oka az aranyárfolyam erősödésének. Jelentősen megemelt előrejelzésben Michael Jansen, a J.P. Morgan fémpiaci stratégája, 2011-ben „folyamatosan 1400 dollár feletti” árfolyammal számol a korábban éves átlagban 1250 dollár/uncia árszinthez képest.

Persze ellenvélemények mindig adódnak, így az amerikai elemzők arany-optimizmusával némileg szembe megy a német Deutsche Bank szintén a napokban megjelent ágazati elemzése. Érvelésük szerint október második felében a dollár átmeneti erőre kapása megtörheti az arany menetelését, ám ez a korrekció csak rövid ideig fog tartani. Igaz, a német szakértők véleménye szerint a dollár novemberben és decemberben ismét gyengülésnek indulhat, ami újbóli árfolyamcsúcsokra vezetheti az aranyat, jövő év elején erős korrekció következhet be a piacokon. „A következő veszély a bikahangulatú arany-befektetőkre 2011 első négy hetében leselkedik. Az új esztendő szóban forgó  periódusában ugyanis a dollár az utóbbi tizenkét évből kilencben erősödni tudott” – állítja a jelentés. Az arany januári statisztikája ezt azonban nem egyértelműen támasztja alá, hiszen az utóbbi 12 évben hétszer tudott emelkedni és ötször csökkent az arany ára a januári hónap első és utolsó kereskedési napjait összehasonlítva.

Az előrejelzésektől függetlenül az mindenestre már tény, hogy a múlt héten rekordszintre emelkedett az arany ára a New York-i fémszekciójában (COMEX). A decemberi lejáratú arany unciája 1368,90 dollárra nőtt, miután az amerikai jegybank szerepét betöltő Fed jelezte, hogy az amerikai gazdaságnak további támogatásra lehet szüksége. Eközben az ezüst azonnali ára 23,59 dollárra, 30 éves csúcsra emelkedett.

Hasonlóan emelkedő aranyárakkal számol – nem mellékesen a gyenge dollár vagy éppen a hullámzó kilátásokat ígérő gazdasági kilábalás miatt – a Nomura is, ahol 12-19 százalékkal emelték meg a 2011-13-as átlagos aranyár várakozásukat.

A Nomura az arany mellett feljebb húzta az ezüst árfolyamának várakozását is a 60-szoros arany/ezüst aránynak megfelelően. Az arany piacán 2011-re várnak árfolyamcsúcsot az elemzők, míg az ipari felhasználású fémeknél 2012-ben.

A befektetési jellegű kereslet a dollár gyengélkedése közepette továbbra is erős maradhat, ráadásul a feltörekvő országok tartalékátrendezései további potenciált jelenthetnek.

 

arany aranyárak ezüst befektetés nemesfémárak árupiac
Kapcsolódó cikkek