Pénz- és tőkepiac

Leányai húzták az OTP-t

A hitelezés élénkülésére számít az első számú hazai bankcsoport – Növekszik az üzleti aktivitás

Az OTP Bank 30,9 milliárd forintos csoportszintű adózott eredményt ért el 2010 harmadik negyedévében, ez az előző negyedévit 13 százalékkal meghaladta, ám a bázisidőszakinál 33 százalékkal alacsonyabb – közölte pénteken a bankcsoport. A korrigált – így a banki különadó hatását sem tartalmazó – negyedéves profit viszont meghaladta a 45 milliárd forintot, ez 7 százalékkal jobb a második negyedévesnél, és csak nagyjából félmilliárd forinttal marad el a 2009 harmadik negyedévében elérttől. Ennek megfelelően a bankcsoport első kilenchavi adózott nyeresége 100,7 milliárd forintot tett ki, a korrigált, tőzsdei profit pedig 130 milliárdot.

Bencsik László, az OTP Bank vezérigazgató-helyettese az eredmények megjelenése kapcsán tartott pénteki sajtótájékoztatón rámutatott: tovább növekedett a külföldi leányok hozzájárulása az eredményhez, hiszen a harmadik negyedéves korrigált profitból már közel 40, a számviteli eredményből pedig 56 százalékkal részesedtek. A vezérigazgató-helyettes emellett közölte azt is: a negyedéves profit emelkedéséhez hozzájárult, hogy a bankcsoport kevesebb céltartalékképzésre kényszerült, a kockázati költségek csoportszinten 53 milliárd forintra csökkentek a megelőző negyedévi 96 milliárdról. Bencsik László kifejtette: az OTP csoportnál arra számítanak, hogy mind a hazai, mind a külföldi piacokon növekszik az üzleti aktivitás, és bővül a hitelkihelyezések mennyisége is. A harmadik negyedévben már elkezdett emelkedni a hitelállomány, a devizaárfolyam-hatással korrigált mennyiségnél a növekedés összességében egy százalékot tett ki. Az állomány emelkedéséhez jelentősen (11 százalékos növekedéssel) hozzájárult az orosz piac teljesítménye, ám figyelemre méltó, hogy a hazai piacon is négy százalékkal emelkedni tudott a vállalkozói hitelek állománya.

A vezérigazgató-helyettes bizakodóan nyilatkozott a makrogazdasági kilátásokról. Rámutatott: hazánkban is gyorsul a javul a foglalkoztatottság, és a bejelentett intézkedések révén 2011-ben teljesülhet a három százalék alatti államháztartási hiánycél, illetve a három százalék körül bővülhet. A kormányzati lépések – így a nyugdíjalap rendbetétele, az egészségügyi reform beindítása, illetve a bürokrácia csökkentése – az adózási változtatásokkal együtt középtávon akár ötszázalékos gazdasági növekedést eredményezhetnek.
A további terjeszkedési irányokról Bencsik László úgy nyilatkozott: nyitva tartják a szemüket, és minden racionális lehetőséget megvizsgálnak. Konkrét célpontról ugyanakkor nem tett említést.

különadó OTP hitelezés leány
Kapcsolódó cikkek