Pénz- és tőkepiac

Mindenki magyar állampapírt venne

Az ÁKK csütörtöki aukcióján hatalmas kereslet mellett keltek el az adósságpapírok, a hozam is emelkedett az előző kötvényeladáshoz képest.

Az Államadósság Kezelő Központ 3, 5 és 10 év lejáratú államkötvényeket adott el mai aukcióján. A tervezett 45 milliárd forint helyett 60 milliárdnyi kötvényt bocsátott ki az adósságkezelő.

A három éves kötvényekből eredetileg 20 milliárdot adott volna el az ÁKK, de a hatalmas keresletre való tekintettel megemelte a kibocsátási szintet 10 milliárd forinttal, így 30 milliárdnyi kötvényt adott el. A túljegyzés mértéke 5,85-szörös az eredetileg tervezett eladási mennyiséghez viszonyítva, az elsődleges forgalmazók 117,15 milliárdnyi papírt vettek volna. A minimum hozam 6,96 százalékon, a maximum 6,97 százalékon, az áltag hozam egybeesett a minimális szinttel. Az átlaghozam 35 bázisponttal magasabb volt az előző aukció átlaghozamához viszonyítva.

Az öt éves kötvényekből a tervezett 15 milliárd helyett 20 milliárd forintot fogadott el az elsődleges forgalmazók ajánlatóból. A vásárlók 50 milliárd forintnyi öt éves kötvényt vettel volna, mely az eredetileg tervezett kibocsátási mennyiséghez viszonyítva 3,33 százalékos túljegyzésnek felel meg. A hozamok 7,15 és 7,19 százalék között szóródtak, az átlaghozam 7,17 százalékon alakult. A hozam 41 bázisponttal haladja meg két héttel ezelőtti átlaghozamot.

A hosszú kötvényekre 14,75 milliárd forint ajánlattal jelentkeztek a befektetők, az ÁKK tartotta a tervezett 10 milliárd forintos eladási szintet. A hozamok 7,25 és 7,32 százalék között szóródtak, az átlaghozam 7,29 százalékon alakult. Ez 26 bázispontos emelkedést jelent az előző, október 21-i hasonló futamidejű aukció átlaghozamához képest.

adósségkezelő adósságfinanszírozás hozam ÁKK kötvény magyar kötvény
Kapcsolódó cikkek