Ezek szerint a nyersanyagárakra történő kötésektől kezdve a számítógépekkel végzett, automatikus, úgynevezett high-frequency kereskedésekig mindenhol megszigorítanák az ellenőrzéseket. Az EU illetékesei ezekkel az intézkedésekkel elsősorban az államkötvény- és a gabonakereskedésben kívánják útját állni a spekulációknak, miután a mostani válság esetében kiderült, hogy az ilyen műveletek taszították káoszba a globális gazdaságot.

Michel Barnier, az EU pénzügyi reformjáért felelős biztos azt szeretné elérni, hogy a tervezett eszközökkel elejét tudják venni az olyan tranzakcióknak, amelyek spirális emelkedésbe rángatnák a gabonaárakat. Hasonló célok vezérlik az unió végrehajtó testületét a high-frequency kereskedéseknél is: szabályozókkal kívánnak beavatkozni, ha a komputeres részvény- és kötvényadásvételeknél rendellenességet tapasztalnak.

A bizottsági szigorítási tervek között szerepel az is, hogy megemelik a büntetési tételeket a pénzügyi bűncselekményeknél – így például a bennfentes kereskedésnél – a kontinensen. Egyúttal fokozott nyomást gyakorolnak a nemzeti pénzügyi felügyeletekre annak érdekében, hogy nevezzék meg és vonják felelősségre az elkövetőket.

Már elkésett a reform, mert a piacok éppúgy szétestek, mint a bankok – kommentálta a brüsszeli bejelentést Sony Kapoor, a londoni Re-Define kutatóközpont pénzügyi szakértője. Szerinte már senki sem tudja Európában, hogy mi történik a piacokon.