Pénz- és tőkepiac

A líbiai felkelésbe a tőzsde is beleremeg

Afrika harmadik legnagyobb olajkitermelője, Líbia ijesztette meg a Wall Street-et és esést váltott ki az indexeken - az S&P 500 indexet az elmúlt hat hónap legélesebb esésébe küldte.

Szerző: Tradenet Global

Eddig 500-nál is több ember halt meg, egy részüket a hadsereg és az utcákon masírozó katonák ölték meg. Líbia a világ olajellátásának 2%-át szolgáltatja, és a világ 18- legnagyobb olajkitermelője. A befektetők attól tartanak, hogy a társadalmi nyugtalanság átterjed más olajkitermelő országokra is, mint Iránra és Szaúd-Arábiára, ami bizonytalansághoz vezetne a világ olajellátásában is.

Az olaj ára kedden +5.7%-ot emelkedett, így most 95.42 dollárba kerül hordónként. A geopolitikai bizonytalanság elhúzódása miatt aggódó befektetők így inkább a biztonságos befektetések felé fordultak. Az arany ára 12.50 dollárral ugrott meg unciánként, és ismét 1400 dollár fölé került. A szállítmányozási szektort rosszul érintette az olajár drágulása, és -5.24%-os esésével a legnagyobb esést szenvedte el a szektorok között.

Szerdán a Hewlett Packard 12%-nál is többet esett a kereskedés zárása után, amikor a technológiai óriás az elemzők várakozásait alulmúló eredményről számolt be, és a cég csökkentette egész évre vonatkozó egész éves előrejelzését is. A ma nagy figyelmet fog kapni a piaci órákban is. A befektetők a használt lakóingatlanok forgalmának adatait is figyelembe fogják venni.


S&P500 (SPY)

Muammar Kadhafi és a líbiai hírek hatására a 20 napos exponenciális mozgóátlag tesztelése irányába zuhant a piac, így az augusztus 30-án induló emelkedő trend folytatódása is eldől. Ha a jelenlegi támasz elesik, az index a 129.5 pontot is tesztelheti. A január 31 óta nyitva lévő 128.68 pontos gap újabb kulcspont lehet, és az 50 napos exponenciális mozgóátlag is itt található.

olajkitermelő olajár kadhafi index Líbia Hewlett Packard befektető Gap
Kapcsolódó cikkek