Pénz- és tőkepiac

Figyelni fogja a viselkedésünket az MKB

Egy nemzetközi újdonságnak számító, az emberek mozgásának és viselkedésének felismerésén és vizsgálatán alapuló módszerrel igyekszik biztonságosabbá tenni bankfiókjait az MKB Bank.

Az új biztonsági rendszert a Montana Tudásmenedzsment Kft. készíti a hitelintézet számára. A fejlesztés értéke 266,9 millió forint, melyből 148,3 millió forint uniós és állami támogatás.

Évente 30-40 erőszakos támadás éri a magyarországi bankfiókokat, az MKB Bank egységeit azonban még nem érte ilyen támadás – mondta a rendszerről tartott sajtótájékoztatóján Jakab Péter, a hitelintézet bankbiztonságért felelős ügyvezető igazgatója. Az igazgató elmondta, hogy az MKB Bankban jelenlegi is működik egy olyan videórendszer, amelynek segítségével minden bankfiók valós időben figyelhető, erőszakos támadás esetén az értesíti az Országos Rendőr Főkapitányságot és a helyi rendőrséget.

Az új, erre épülő képelemző rendszer a bankfiókokban történő mozgásokat és viselkedéseket vizsgálja és jelzi, ha a megszokottól eltérő esemény történik. Például, ha valaki túl gyorsan mozog, a földön fekszik vagy tiltott helyre lép, illetve ha nem az általánosan megszokott viselkedést produkálja.

A rendszer elsősorban a helyi biztonsági őröknek jelez, de utólag lehetőség van a felvett anyag alaposabb átvizsgálására, melynek segítségével könnyebben be lehet azonosítani a szabálysértések és erőszakos cselekmények elkövetőit. A rendszer személyleírást tud adni a szokásostól eltérő személy testméreteiről és jellegzetességeiről, a személyazonosság megállapítására azonban nem alkalmas.

A rendszer egyelőre még fejlesztés alatt áll. Az MKB Bank azt tervezi, hogy valamennyi fiókjában alkalmazza, a Montana Tudásmenedzsment Kft.pedig reméli, hogy más vállalkozások, például benzinkutak, bevásárlóközpontok, repülőterek is használják majd.

Montana videó biztonsági rendszer Bank személyleírás biztonság MKB
Kapcsolódó cikkek