Pénz- és tőkepiac

Nehezebb lesz idén behajtani a tartozásokat

Ez az év mindenképpen több bizonytalanságot hordoz, mint az előzők – hangzik a hazai követeléskezelők nem túl biztató prognózisa. Pedig a lakosság esetében a várakozások szerint közel 10 százalékkal nőhet a nemfizetések száma

A bizonytalanságot nem csak egy tényező befolyásolja, a nemzetközi piac mellett érdemben mérlegelni kell az állam piacalakító szerepét – mutatott rá Pongrác László, a Magyar Követeléskezelők és Üzleti Információt Szolgáltatók Szövetsége (Makisz) alelnöke, a Sigma cégcsoport vezérigazgatója.

Az idén ugyanis a várakozások szerint a fizetési fegyelemre számottevően kiható intézkedések születhetnek, így például a devizahitelesek megsegítése, a kilakoltatási moratórium kérdése vagy a KHR- (BAR-) listára való fel- és lekerülés körülményei. Az év egyik nagy kérdése Thummerer Péter, a Makisz elnöke, az EOS KSI Magyarország Inkasszó Kft. ügyvezetője szerint is az, hogy mi történik a nehéz helyzetben lévő devizahitelesekkel.

A 2011-es esztendő ugyanakkor a hazai követeléskezelési piac átrendeződését is magával hozhatja, miután azok a szereplők, akik elsősorban alacsony áraikkal próbáltak megbízót szerezni, nem biztos, hogy a mostani környezetben nyereségesen tudnak működni. Komoly kihívást jelent a piaci szereplők részére az is, hogy a késedelmes számlák aránya gyakorlatilag minden szegmensben nő. A lakosság esetében a várakozások szerint közel 10 százalékkal nőhet a nemfizetések száma, míg az üzleti szegmensben már a stagnálás is jó eredménynek számít.

A cikk teljes terjedelmében csak előfizetőink számára elérhető. A cikket - az összes mai cikkel együtt - egy emelt díjú SMS elküldésével olvashatja el.

behajtó követeléskezelő hitel fizetési fegyelem
Kapcsolódó cikkek