Pénz- és tőkepiac

Viszik ki a törtaranyat - Aggódnak a jövő miatt a zálogházak

A zálog válságálló üzletág, ezért sorra nyílnak az új fiókok: az Orex például hétfőn avatta fel 25. zálogfiókját Székesfehérváron.

Annak ellenére azonban, hogy jó üzlet a zálog, a kisebb vállalkozások által nyitott üzletek nem kis része viszonylag rövid idő alatt be is zár. Ehhez ugyanis nem csak hozzáértés, és jelentős alaptőke, de megfelelő hely is kell, ahol sokan járnak.

A biztonságtechnikától függően legalább 15-20 millióval lehet elindítani egy ilyen üzletet, de ha még szerencsés a helyszín kiválasztása, akkor is 1,5-2 év kell ahhoz, hogy stabil ügyfélkör alakuljon ki és nyereséges legyen a fiók. Addig csak kihelyezik a pénzt.

Az azonban szűkíti a kézizálog üzlet lehetőségeit, hogy az arany jó ideje áramlik kifelé az országból. A folyamat még sokáig tarthat, ha igazuk lesz az elemzőknek, akik szerint évek alatt a 2-3 ezer dollár közötti sávba emelkedik az unciánkénti ár. Három éve még 360 dollár volt egy uncia, 2009 végén törte át a "lélektani" 1000 dolláros határt, manapság pedig 1 350 fölött ugrál.

További részletek a holnapi Világgazdaságban


 

arany pénz zálogház Orex zálog kézizálog elemző
Kapcsolódó cikkek