Pénz- és tőkepiac

Pluszban nyitott a BUX, ma kilőhet a tőzsde

A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 92,48 pontos emelkedéssel, 22.719,19 ponton nyitott csütörtökön. A szerdai záró értékéhez képest 0,41 százalékkal erősödött.

Takács Szabolcs, a KBC Equitas Zrt. üzletfejlesztési igazgatója az MTI-nek azt mondta: a hazai részvénypiacot továbbra is nagy nyomás alatt tartja a Széll Kálmán Terv hatása, főleg az Egist és a Richtert, valamint az OTP-t övezik kétségek. Kiemelte, emellett nem lehet elfeledkezni az arab országok zavargásairól sem: könnyen előfordulhat, hogy újabb és újabb területekre terjed át a feszültség, ami nagyban befolyásolhatja a piacok hangulatát.

Úgy vélekedett: az állampapírpiac további konkrétumokat vár a tervről, mivel a hozamok többsége közel ugyanott helyezkedik el mint a bejelentés előtti napon. Várhatóan ezt a tényt erősítheti meg a csütörtöki ÁKK aukciós is, amelyen 12 hónapos diszkontkincstárjegyeket bocsátanak ki.

A forint az euróval szemben a 271,20-as szintnél, szerdai záró értéke közelében mozog.

Kitért arra is, hogy szerdán sikerült pluszban zárniuk az amerikai börzéknek, de a bizonytalan nemzetközi helyzet miatt könnyen változhat a szereplők piaci megítélése, így nem árt a még nagyobb óvatosság a tőzsdéken. Felhívta a figyelmet arra, hogy csütörtökön egy kisebb makroadat-csomag érkezik a tengerentúlról, fél háromkor a heti friss munkanélküliek számát, négykor pedig az ISM szolgáltatói beszerzési menedzser indexet teszik majd közzé. A délután derül ki az is, hogy változtatott-e az alapkamaton az Európai Központi Bank, "valószínűleg nem ma kezdődik el a kamatemelési ciklus".

 

árfolyamok OTP részványek tőzsde BUX bét
Kapcsolódó cikkek